Nem lenne normálisabb, ha gimiben eldönthetném, hogy mit akarok tanulni, mint az egyetemen?
Szerintem a 8 általános még oké, hogy mindent is belenyomunk a fejbe, de gimiben arra a négy évre igazán el lehetne dönteni magunknak, hogy mit akarunk tanulni.
Nekem például minek megtanulnom fizikából azokat a brutális egyenleteket, amikből általánosan három is kellhet egy feladat megoldásához, ha magyar szakon szeretnék tovább tanulni? Most is van hétvégére 6 (HAT) feladat, amit meg kell csinálni, de még nem is a nehézségével van gond, hanem a mennyiségével. Semmi mással nem tudok foglalkozni, kora reggel óta írom, most vagyok kikészülve teljesen. Érettségizni nem fogok fizikából, mert minek, ha nem érdekel. Soha a büdös életben nem fogom használni a jövőben, francokat érdekel engem a magelmélet, meg az atommag kötési energiája, meg miaf*szom.
Alapból 8. végén már úgy mennek gimibe a "gyerek"ek, hogy tudják hová akarnak majd továbbtanulni. Ha én magyar szakra szeretnék miért tanulok fizikát? Az alapvető dolgokat megtanították 8. osztály előtt, a többi felesleges. Ezzel együtt még van két évem érettségiig, de tartok a bukástól. Magántanárnak meg sem én, sem a szüleim nem fognak fizetni. A szüleim is úgy gondolják, hogy nem fognak fizetni olyanért, ami engem nem érdekel, de rámerőltetik.
Nem lenne jobb, ha minden gimiben csak beikszelem azokat a tantárgyakat amiket tanulni szeretnék? bejelölnék hármat és én lennék a világ legokosabb embere. Ezer, meg ezer másik diákársammal együtt.
Kérdező; az megvan, hogy tanárhiány van?
Még ha igazad is van, akkor sem megoldható a jelenben, hogy így legyen. Másrészt bármilyen változtatást csak felmenő rendszerben mernek bevezetni, szóval ha most ki is találnák, hogy így legyen, akkor is csak 4 év múlva lenne belőle valami.
Kérdező, még így is hótt ostobán hagyják el a gimit nagyon sokan - képzeld mi lenne, ha matek-fizikát nem tanulnának olyanok, akik szabadbölcsészek, vagy mittomén milyen büfé-ruhatár szakot akarnak választani.....
Elég végignézni itt a gYK-s kérdéseket... Mikor azt se tudja kiszámolni, hogy mennyi az SZJA-ja..... Durva! És ennél alapvetőbb dolgokat sem.
5: ezt aláírom, valóban így van sajnos. De ezt a magam részéről nem mondhatom el, mert valahogy én tudok az eszemről, tudok a külvilág dolgairó, konkrétan 8. osztályban már úgy mentem a nagyvilágba, hogy na, akkor ezt és ezt a gimit ha választom akkor ez és ez lesz a vizsgám, stb stb, így tanulhatok tovább, ilyen egyetem, stb stb. Nekem már akkor alapvető dolog volt, hogy kiszámoljak ilyen adatokat, még ha nem is volt szja-m :) és 25 éves koromig nem is lesz..., de ez lényegtelen most.
Ezért írtam, hogy 8. osztályig az alapvető dolgokat megtanultam, az élethez szükséges alap tudást elsajátítottam, onnantól meg már választhatóak a dolgok. Már akkor tisztában voltam vele, hogy a szüleimnek mikor, mennyi adójuk van és az miért, meg stb, az osztálytársaim meg a tantaermi ablakot nem tudták kinyitni :( :(
"gimiben arra a négy évre igazán el lehetne dönteni magunknak, hogy mit akarunk tanulni"
Vannak szakközépiskolák, szakgimnáziumok, technikumok szép számmal az országban. Ha valaki már 13-14 évesen tudja hogy mivel szeretne foglalkozni, akkor ne a "sima" gimnáziumok közül válasszon.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!