Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Egy szakma inkább vagy egyetem?

Egy szakma inkább vagy egyetem?

Figyelt kérdés
20-as éveimben járó fiatal srác vagyok. Jó helyem dolgozom, jól érzem magam ott, de érettségivel nem is fizet jól, így gondolkozom a tovább lépésen. Azt tudni kell rólam, hogy nagyon szeretek olvasni, de egy egy egyetemi jegyzetet, száraz olvasnivalót megnézve, hát hogy is mondjam, nem vonz a dolog valahogy, nem tudnám magam elképzelni, hogy ülök a jegyzetek, könyvek fölött órákat, legalábbis az ilyen kaliberű, száraz, tömény anyagok felett. S itt most nem arról van szó, hogy nem szeretek tanulni, az érettségim jól sikerült, van 2 emeltem, középiskolában is szerettem tanulni. Szóval a másik opcióm egy értelmes szakma, plusz idegen nyelv tanulása. Nagyon lenézendő dolog, ha olvasni, művelődni szerető emberként én mégis szakma világában tudnám magam elképzelni? Gondolok itt asztalos, víz-gáz-fűtés, autószerelő, szobafestő szakmákra.
2022. okt. 24. 00:28
 1/10 anonim ***** válasza:
86%

"Nagyon lenézendő dolog, ha olvasni, művelődni szerető emberként én mégis szakma világában tudnám magam elképzelni?"

Egyáltalán nem lenézendő, de arra készülj fel hogy abban a közegben nem ez a jellemző, és ki fogsz lógni a sorból. Hacsak nem egyszemélyes vállalkozóként szeretnéd leélni a karrieredet, akkor jól gondold végig hogy züllött, műveletlen, igénytelen emberek társaságát (akinek nem inge...) el tudod-e viselni éveken át.

2022. okt. 24. 00:42
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Mindkettővel lehetsz sikeres és sikertelen is. A fizikai munkák fizikailag, a szellemi munkák szellemileg megterhelőbbek. Az egyetemi szakok között sok olyan van amivel nehéz elhelyezkedni. Az is egy opció, hogy először szakmát tanulsz, dolgozol egy ideig, aztán elmész egyetemre.
2022. okt. 24. 00:47
 3/10 A kérdező kommentje:
1. Egy érettségire épülő képzésen is ilyen lenne a színvonal?
2022. okt. 24. 01:04
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy voltam, gyerekkoromban, apukám szakmát végzett ember volt, nem keresett rosszul, lett saját vállalkozása, de valamiért jobban értékeltem magamnak egy diplomát. Szóval végig szenvedtem, sokszor az idegeim határán járva, és annyit értem el, diplomás vagyok, de a párom aki félbe hagyta az egyetemet, keres annyit, mint én. Az öccse, aki szakmát végzett, majdnem dupla annyit. Ráadásul az két év volt, végig szórakozta az egészet, és most is annyi a dolga, erjen oda időben én mondja amit csinálnak. Én viszont töröm magam egész nap megoldandó problémákon, total lefaraszt, kb hobbira már eletkedvem sincs. Lehet én rontottam el valamit, de bánom, hogy nem szakmát választottam. Ráadásul fiukent elotted áll a világ :) Nőként nemileg korlátozott a dolog. Másrészt én is tudok meg szakmát tanulni, de idő, és dolgozni kell. Szerintem elsőként válassz egy szakmát ami érdekel, nem fogod le szívni magad a sok magolassal, és a végén ott az esély, hogy egész el vagy vele. Utána meg mindig ott az esély az egyetemre pl. Fordítva már nehezebb .
2022. okt. 24. 02:12
 5/10 anonim ***** válasza:
Az önleírásod alapján csak olyan szakmát válassz, amelyet egyedül is lehet végezni, magánvállalkozóként. A legtöbb kétkezi munkát végző ember ugyanis elutasítja a szellemileg igényes embereket, a munkatársaid kinéznének maguk közül, s nem hinném, hogy te magad jól éreznéd magad a körükben.
2022. okt. 24. 08:15
 6/10 anonim ***** válasza:

Szerintem ne a képzés jellege alapján dönts. Az a 2-3 év elrepül nagyon gyorsan, nem igazán számít hosszú távon. A munka jellege viszont igen.

Inkább elméletibb, irodai munkát végeznél szívesen, aminek nagy része tervezés, számolás, vagy inkább gyakorlatibb, fizikai munkát, aminek utána kell menni, "össze kell magad koszolni" stb. Mert most hiába mész szakinak, ha úgy érzed, hogy például nem szívesen lennél talpon egész nap, nem szívesen mosakodnád ki magad a festékből minden nap munka után stb.

2022. okt. 24. 08:20
 7/10 anonim ***** válasza:
Én előbb szakmát végeztem, ezzel keresem a pénzt, most meg mérnöki tanulmányaim folytatom mellette. Egyébként én szeretem a szakmát, néha jól is jön az egyetemen a gyakorlati tudás. Viszont szellemileg én is kilógtam mindig a szakik közül, azért is kezdtem egyetemre járni, mindig is érdekeltek a tudományos dolgok. És még a matekot is szerettem. Egy jó tanács, műszaki irányba csak akkor menj ha szereted a matematikát, és valamennyire jó vagy benne. Ellenkező esetben vagy kibuksz vagy nagyon nagyon szenvedni fogsz az összes számolós tárggyal. Itt ne szakközepes matekra gondolj, ez sokkal nehezebb.
2022. okt. 24. 11:23
 8/10 A kérdező kommentje:
Mindenképpen az a célom, hogy vállalkozásom legyen előbb-utóbb. Bár dolgoztam egyik évben egy étteremben, ahol sok volt a szakmunkás képzőben végzett, de elég normális közeg volt.
2022. okt. 24. 21:48
 9/10 anonim ***** válasza:
Akkor meg elég a szakma. Simán keresel többet is majd mint egy diplomás 😉
2022. okt. 25. 10:55
 10/10 anonim ***** válasza:

Ha van benned ambíció, akkor 10-20 év múlva zavarni fog akár a vállalkozás is egy szakmával.

@10:55 Gondolom nem tanárnak menne.

2022. okt. 27. 19:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!