Sokan használják azt a kifejezést, hogy "büfé-szak". Mégis melyik szakokat gondolja az az ember annak, aki ezt emlegeti és miért?
ma 14:39
Szerintem jobban keres mint egy osztrák takarító, arról nem is beszélve hogy nem fizikai munkát kell végezni és az sem utolsó szempont.
Jól írják, tömören azokat szokták büfészaknak nevezni, melyek elég könnyen elvégezhetőek (pl. heti 12 órájuk van!), tömegesen jelentkeznek oda és jóval többen végeznek, mint amekkora a munkaerőpiaci igény rájuk.
A legtöbbször ezek a szakok tartoznak oda (de van pár egyetem, ahol azért komolyabban oktatják őket, de ezek általában a "kisvárosi" egyetemek kedvelt szakjai is; és főleg azok mennek ide, akiknek fingjuk sincs, hogy mihez akarnak kezdeni az életükkel, de középiskola után még nem akarnak dolgozni):
1 szakos tanár, filozófia, filológia, esztéta, etika, cociológia, ko-média, kereskedelem és marketing, turizmus és vendéglátás (nekem is van ismerősöm, aki ezen végzett és Görögországban dolgozik egy hotelben és jól is keres; amúgy pincér és bárpultos; azt döntsd el te, hogy ezért megérte-e főiskolára menni), andragógia, műv.szervező.
De ismétlem, nem mindenki lébecol, aki ezekre a szakokra jár, és lehet, hogy néhányan ezzel is "be fognak futni", de a nagy többség a Mekiben/Tescóban fogja végezni friss diplomásként.
előző: mint ahogy már előtted is írták, nem minden ilyen szakosra sütik rá a bélyeget, hanem a szakra, a képzésre, és az ott lébecolók nagy részére, akik kiteszik az ilyen szakokra járók zömét - simán lehetnek ezek mellett olyanok is, akik kellő elszántsággal, rátermettséggel és szerencsével sikeresek lesznek innen is, de ennek köze nincs az adott szakhoz, az adott szak elvégzése ehhez nem sokat járul hozzá, csakis a saját rátermettségük.
Komolyabb szakoknál - és itt most nem csak azokról van szó, amelyek nagyon keresettek, hanem azokról is, amelyekkel szintén nem könnyű elhelyezkedni, ellenben elvégezni sem - azért a szak elvégzése mégis ad valamit, egy valami kézzelfogható teljesítménynek a bizonyítékát, ami megkülönbözteti azoktól, akiknek nincs.
"Jól írják, tömören azokat szokták büfészaknak nevezni, melyek elég könnyen elvégezhetőek (pl. heti 12 órájuk van!), tömegesen jelentkeznek oda és jóval többen végeznek, mint amekkora a munkaerőpiaci igény rájuk. "
Nem kötözködés, csak kíváncsi vagyok, ha még olvasod a kérdést. Neked hány órád van hetente? Másfél órás órákban gondolkodva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!