Az oktatás miért nem képességekhez mérten folyik?
Úgy értem vannak, akiknek rengeteget kell küzdeniük a kettesért, hármasért, én meg nem csinálok semmit és négyeseim, ötöseim vannak.
Egyszer kihívtak felelni törin, ki se nyitottam otthon a füzetet, óra előtt se néztem át, és kaptam rá egy ötöst. Én is akarok küzdeni, többet akarok tudni.
Az angol tanárom tudja, hogy többre vagyok képes, ezért ad külön feladatokat, szövegeket, amikkel tudok dolgozni. Órán kell ezeket megcsinálnom úgy, hogy figyelek is a tanárra mellette, és ezt szeretem, mert valamilyen szinten ez is kihívás.
Miért nem úgy működik, hogy nagyjából egyenlő szinten osztanak be osztályokba gyerekeket, hogy mindenkinek ugyanannyira kelljen küzdenie?
Nincs rá kapacitás.
A magánoktatás így zajlik, mégsem él vele sok ember, mert drága.
Azért, mert a differenciált oktatás rengeteg erőforrást igényel, jelenleg pedig sok helyen már az is gondot okoz, hogy egy szaktanárt beküldjenek az órára.
Az angoltanárod látja, hogy többre vagy képes, ezért a tőle telhető módon próbálkozik (nem biztos, hogy a legjobb módszert választotta, de nyilván nem szólhatok bele messziről). Igazából az lenne a legjobb, ha az évfolyamot mondjuk 10 fős csoportokba bontanák, és mindenki a saját szintjének megfelelő órákon vehetne részt (és mondjuk félévenként lehetne szintet lépni előre vagy hátra), csak hát ahhoz hatszor annyi angoltanár kéne.
Egy másik megoldás az lenne, hogy kifejezetten a lemaradókat segítenék extra órákkal, a jobbakat pedig extra feladatokkal, szakkörökkel "kötnék le". De ez is erőforrásigényes - az pedig ugye nincsen.
Rövid távon azt tudom javasolni, hogy nézz körül, nincs-e egy "erősebb" iskola a környéken! Hosszútávon a dolog nem oldható meg nagyobb összegek ráfordítása nélkül (és ha holnaptól minden pénzt a közoktatásba lapátolnak, akkor is kell 10 év, mire eredményt lehet elérni), úgyhogy azt ajánlom, támogasd a tanáraid érdekérvényesítési törekvéseit (pl. sztrájk), ha próbálkoznak vele!
Még valami: köszönd meg az angoltanárodnak az extra figyelmet! Hidd el, jól fog esni neki, és motiválja a folytatásra, nem csak a te esetedben!
Az anyagi, technológiai, értelmi lehetőségek, egyéb kapacitás, politika miatt.
Az előző rendszerben a tehetségeket nem szűrték ki, viszont aki valamiben alul teljesített, azt probálták felhozni egy átlagos szintre.
Ennek a hozadéka, hogy Magyarországon a tehetséggondozás még gyerekcipőben jár.
Sajnos sok tehetséges gyerek veszik el a süllyesztőben, mert még nem kiforrodt a rendszer, illetve ezen gyerek szülei is primitív szinten vannak.
Így elzárva a gyereküket a lehetőségektől.
Illetve nehéz lenne a tehetséges gyerekeket összeválogatni, mikor van pl.
- zenei,
- matematikai, logikai
- vezetői,
- fizikai tehetségek különböző életkorban.
Igazából, külön-külön kellene velük foglalkozni, de politikai okokból nem cél, pedig ők a túlélésünk (matematikai, logikai, vezetői) zálogai.
#2 járok magántanárhoz is, idén nyáron kivégeztünk egy egész könyvet :D
#3 Az egyik legjobb suliban tanulok ami elérhető a közelben. Jobb suliba is felvettek volna, de én ide akartam jönni mert ez technikum és az álomszakmámat is tanulhatom. Tudom, tudom, ott az OKJ, de az még plusz akárhány év, így meg le van tudva az egész egyben.
A sztrájkot támogatom amennyire tudom, tavaly is kockás (igazából négyzetes...) ingben mentem a sztrájk napján, illetve kiállok a tanárokért. Tudok többet tenni?
Idén pedig megköszönöm neki, nem is tudom tavaly miért nem tettem :D
#4 Igen, ez is igaz. Szerencsére nálam felismerték, hogy miben vagyok jó, 9 éve foglalkozok zenével, jártam matek tehetséggondozásra, és a nyelvek kapcsán is járok külön tanárhoz. A szüleim csak magyarul beszélnek, én egész jól tudok angolul, németül is boldogulok, a japánt pedig töröm.
#5: Lehet, hogy mégsem a legjobb iskolát választottad - nyilván ezt távolról mondom, meg hát amúgy is késő bánat. Amennyire az itteni megnyilvánulásaidból meg lehet ítélni, egy kifejezetten értelmes fiatal vagy, úgyhogy szerintem a cél az "álomszakma" egyetemi folytatása kéne, hogy legyen!
Négyzetes ing?! Leülhetsz, egyes! Az négyzetrácsos! :)
A viccet félretéve azzal tudsz még többet tenni, ha részt veszel a diákok tanévnyitó tüntetésén ( [link] ), illetve ha a budapesti szervezőkkel felvéve a kapcsolatot a saját lakóhelyeden szervezel hasonlót. Az utóbbi azért elég veszélyes lehet, ha a saját környezetedben "renitens elemként" azonosítanak, akkor abból később (vagy akár rögtön) károd is származhat. Mielőtt erre vetemednél, mindenképpen beszélj a szüleiddel és néhány tanárral!
Esetleg ha elhúzódna a sztrájk és megengedhetitek magatoknak, a család beszállhat a tanárok sztrájkalapjába (ők nem kapnak bért, a ti "adományaitokból" élnek a megmozdulás alatt).
Tervezek menni egyetemre, de addig még van pár év :D
Köszi a tippeket!
A cherrypicking nem valós érvelés a többségű tendenciákkal szemben.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!