Miert nem megy a matek?
én sokszor meg akartam úszni a tanulást, és aztán, amikor megtanultam valamit, akkor utána jobban tudtam alkalmazni is.
állítólag a zene tanulás fejleszti a matekos készségeket is
Gyakorlással. Ha tudod, hogy egy adott típust nem tudsz észrevenni, akkor olyan feladatokat kell csinálni, amivel ezt el tudod sajátítani.
De ha adsz példát arra, hogy mi nem megy, akkor egyszerűbb lenne segítséget is adni.
Ezek az átalakítások nem mindig könnyen észrevehetőek, nincs ezzel semmi probléma sincs.
Például hogyan oldanád meg ezt a negyedfokú egyenletet?
3x^4 - 5x^3 + x^2 - 5x + 3 = 0
Ennek a típusú egyenletnek az a neve, hogy szimmetrikus negyedfokú egyenlet. Bár elsőre nehéznek tűnik, megoldható könnyen érthető lépésekkel;
-Először osztjuk az egyenletet x^2-tel:
3x^2 - 5x + 1 - 5/x + 3/x^2 = 0
-Rendezzük át az egyenlet tagjait:
3x^2 + 3/x^2 - 5x - 5/x + 1 = 0
-Kiemelünk:
3*(x^2 + 1/x^2) - 5*(x + 1/x) + 1 = 0
-Most jön egy új ismeretlen bevezetése: x + 1/x = z, viszont ezt a helyettesítést érdemes négyzetre emelni: x^2 + 2*x*(1/x) + 1/x^2 = z^2, vagyis
x^2 + 1/x^2 + 2 = z^2, itt még kivonunk 2-t, tehát x^2 + 1/x^2 = z^2-2, így pedig már ezt is le tudjuk cserélni, majd ezt kapjuk:
3*(z^2-2) - 5*z + 1 = 0
Ez pedig egy másodfokú egyenlet, amit már meg tudunk oldani.
Ebből is látszik, hogy a "könnyű" lépések nem feltétlenül ugranak be az embernek. De minél több eszközt ismerünk, annál nagyobb esélyünk lehet a megfelelő eszköz belelátásának a feladatba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!