Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szakdolgozatban mindenre...

Szakdolgozatban mindenre hivatkozni kell?

Figyelt kérdés

Ha pl. a tanulmányaimból írok általános mondatokat, azt is le kell valahonnan hivatkozni?

Mondok egy példát:

Pl. Ha államháztartásról írok, és leírom, hogy az államháztartásnak két alrendszere van: központi alrendszer és önkormányzati alrendszer, illetve felsorolom melyikbe mi tartozik.

Most ezek ilyen köztudomású tények szerintem, vagy mindenképpen mindent hivatkozni kell valahonnan, amit nem én találtam ki, nem saját gondolat, amit én alkottam meg?

2022. júl. 6. 12:21
 1/9 anonim ***** válasza:
85%
Hát ha ezt valahonnan szedted akkor le kell igen. Attól, hogy valamit átfogalmazol a könyvből még hivatkozásköteles. Inkább többet hivatkozz mint ne tedd.
2022. júl. 6. 12:22
 2/9 anonim ***** válasza:
89%
A köztudomású tények csak a bennfentesek számára köztudomásúak, azaz arra is hivatkozni kell (tankönyv, kézikönyv stb.).
2022. júl. 6. 12:33
 3/9 anonim ***** válasza:
38%
Nincsenek köztudomású tények. Ha leírod, hogy Magyarország fővárosa Budapest, arra is hivatkoznod kell, hogy mi alapján mondod ezt.
2022. júl. 6. 12:39
 4/9 A kérdező kommentje:

De ez annyira egy ökörség szerintem, főleg ahogy az utolsó felvàzolta. Most pl. ez már tényleg az a kategória, hogy akkor ezek szerint annyit se írhatok le hivatkozás nélkül, hogy az ég kék, hanem meg kell keresnem, hogy ki volt az az ember, aki először megállapította, hogy kék az ég és ezt leírta? Ez kb. ez a szint, ezért furcsálom, meg ez nincs is sehol leírva amúgy, hogy mi a teendő pontosan és mit hogy, meg mikor kell hivatkozni. Mert egy spéci információ, ami adatokon, kutatáson alapul, nyilván leírom, aki azt csinálta, mert az egy szellemi munka eredménye, valakinek a saját szerzeménye, de ha én pl. azt írom, hogy 19 megye van, meg felsorolom a megyeszékhelyeket, azért az egy vicc, ha egy ilyen kaliberű infót is hivatkoznom kell. Akkor egy átlag oldal majdnem a fele a lábjegyzetből állna csak.

Kár hogy még nem volt szakdoga konzi, mert még ezután kell írnom majd, csak előre készülök. A tanár gondolom elfogja pontosan mondani mit hogy kell hivatkozni. Valamelyik egyetem szakdoga szabályzatában amúgy azt írják, hogy minden infót hivatkozni kell, ami nem a tanulmányaimból származik. Nálunk ilyet nem találtam eddig, mert ha ez így van, azt jelentené, hogy ami a tanulmányból származik, azt nem kell az értelmezésem szerint.

2022. júl. 6. 13:26
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
A hosszú irodalomjegyzék emeli a szakdolgozat rangját. Használd ki!
2022. júl. 6. 15:15
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
A szakdolgozatnak az a lényege, hogy tudj szakirodalom felhasználásával önálló kutatómunkát végezni. Úgy kell témát választani, és a bevezetést is úgy kell megírni, hogy ne Ádámtól-Évától kezdd, hiszen aki olvassa az hozzáértő ember lesz, és nem laikus akinek evidens szakmai alapfogalmakat kell bemutatni. Nem kell a sallang.
2022. júl. 6. 15:27
 7/9 anonim ***** válasza:

Két dolgot szeretnék megosztani:

1. Beszéld meg a belső konzulenseddel és nézzétek át a formai követelményeket.

2. Emlékeim szerint, HA nem a saját gondolatodat írod le és könyvből veszed a szöveget, még ha nem is szó szerint, MINDIG legyen hivatkozás! Ma már szoftverekkel is át tudják vizsgálni a szakdolgozatokat és, ha találnak benne plágiumgyanús dolgot, akkor angolosan "fakanál" lesz.

2022. júl. 12. 16:57
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
7-hez annyi kiegészítés, hogy nem csak könyvre lehet (kell) hivatkozni, hanem bármilyen forrásra, legyen az cikk egy folyóiratból, weboldal, vagy olyan infó amit személyesen szerzett az ember egy nagy szaktekintélytől
2022. júl. 12. 17:10
 9/9 anonim ***** válasza:
Ja igen, tényleg. Most így visszagondolva, azt hiszem, hogy Szegeden az is ki volt kötve, hogy mennyinek KELL lennie és ebből mennyi a webes és mennyi az irodalmi hivatkozás.
2022. júl. 12. 17:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!