Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan érdemes elkezdeni?...

Hogyan érdemes elkezdeni? Kémia, biológia emelt

Figyelt kérdés

Tavaly érettségiztem egy egészségügyi/szociális ágazatú szakgimnáziumban, ahol nem volt kémia/fizika tantárgyam de a biológia is elég gyenge volt.

Jelenleg egy hazai egyetem Egészségtudományi karán tanulok, de átszeretnék jelentkezni az Általános Orvostudományi karra. Tavaly sajnos nem volt lehetőségem a felkészületlenség végett érettségiznem a fentebb említett tantárgyakból, de az elkövetkezendő évben megszeretném tenni e két vizsgát.

Elsősorban az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészeti és egyéb kémia/biológia/esetleg fizikából érettségiző hallgatókhoz fordulnék, hogy így ebben az esetben, tanár nélkül, hogyan érdemes neki ülni és elkezdeni tanulni? Honnan tudhatnám meg a szóbeli tételek címeit?

Minden érdekelne ebben a témában! Ti hogyan csináltatok? Tipp-tanács?! Kis segítség is, nagy segítség :)

2022. júl. 4. 20:32
 1/2 anonim ***** válasza:
84%

Én is ugyan később fogok csak érettségizni, de én Facebook-on léptem be ilyem témájú csoportokba, pl. a ChemBio (kémia és biosz érettségizők csoportja) , vagy IvIUP kémia és biológia - az érettségire készülők csoportja, amik szerintem nagyon színvonalasak és hasznosak.

Én emellett még bevásároltam Mozaikos tankönyvekből 9.-től 12.-ig megvettem majdnem az összes biosz és kémia tankönyvet+az érettségis köteteket.

2022. júl. 4. 21:38
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Legnagyobb klisé, mégis a legnagyobb igazság tanácsok terén: "Fogj hozzá"!

Még a szerencsésebbek közé tartozol, ha volt oktatásod, hiszen nem lesz teljesen ismeretlen a terület.

Az elején én mindenképpen azt javaslom, hogy ismerkedj az anyaggal. Van időd, ne rögtön magolj, többszöri olvasással valószínűleg könnyebben idézed majd fel az információkat. Mellette próbálkozhatsz már korábbi feladatsorokkal, azokon keresztül látod majd hogyan haladsz, mi megy nagyon jól, mire kell több időt fektetned.

A saját tapasztalataim szerint:

-kémiából elegendő az Ötösöm lesz a számolások, és az érettségizős (11-12.) mozaikos könyv az elmélet elsajátításához. Ne vegyél több könyvet, ha engem kérdezel, csak kidobnád a pénzt. Minden lényeges ismeretanyag megtalálható a mozaikosban, ami szükséges az emelthez.

-biológiából több könyvem volt (kaptam őket), de ott sem érdemes sokat venni, 1-2 jegyzet bőven elegendő szerintem. Az elvárt tudás széleskörű (különböző részek ugye: állattan, etológia, növénytan, embertan, biokémia, ökológia,...), de nem jelentősen mély az egyes területeken. Itt vannak olyan meghatározóbb információk, amelyeket megkövetelnek (pl. embertannál akár különböző agyi területek feladata, akár egy női nemi ciklus, bár pl. embriológia nem különösebben fontos), de ahogy én érzékeltem, a biológia érettségi sokszor inkább ábraelemzéseken, feladatok józan ésszel való megoldásán alapul(t). Sosem érdekelt igazán a biológia, így ehhez csak ennyit tudok fűzni (én minden percét megszenvedtem a készülésnek bioszból, ezért sem fordítottam rá sokat). Az emelt sor legnagyobb részét embertan tette ki (2021. május), kevés bikém-növénytan-genetika fűszerezéssel.

Remélem részben hasznosnak találtad a válaszom, ha kémiás vagy embertanos kérdésed van, jelezd bátran, előbbiben biztosan, utóbbiban valószínűleg tudok segíteni. :)

2022. júl. 6. 21:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!