Az Űrmérnökit megérné elvégezni?
Neked kell tudnod. Párom is gondolkodott rajta, viszont úgy döntött, hogy ha továbbtanul, inkább valami univerzálisabb szakot választ.
Az a baj, hogy egyrészt ennek itthon annyira nincs piaca, másrészt ha van is, akkor gyakorlatilag egy állami projektnek leszel a csicskája. Ha bármi miatt ez neked nem tetszene, nem igazán tudsz váltani a szakmán belül, csak mint villamosmérnök. Vannak nemzetközi űrprojektek, nyilván, viszont ott meg megvan az az eshetőség is, hogy egy olyan jelentkező, aki fizikus vagy csillagász végzettségre alapozta ezt a szakot egy nemzetközileg elismertebb egyetemen, valószínűleg jobb eséllyel indul. Azért viszonylag kevesen foglalkoznak űrkutatással világszerte, szerintem telített a szakma és elég nagy taposás van azért a pár helyért.
Én csak akkor ajánlanám, ha álmod az űrkutatásban vagy űrtechnológiában dolgozni, de akkor sem feltétlenül.
A tanterv alapján egy horizontális szakról van szó, ami sok területről mutat egy kis szeletet, és igazából csak az önlab/dipterv során tudsz jobban elmélyülni egy kiválasztott részben. Szerintem jóval hasznosabb, ha inkább a választott villamosmérnöki területen szerzel mélyebb tudást és azt egészíted ki (önlab/dipterv során és választható tárgyakkal) űrspecifikus ismeretekkel.
Egy jó villamosmérnököt simán felvesz egy űrtechnológiával foglalkozó cég vagy kutatóintézet, de általános villamosmérnöki munkakörökben hátrányban leszel a villany MSc-t végzettekkel szemben (és hát az utóbbi pozícióból nagyságrendekkel többet találsz).
Igen, hiszen Magyarország élen jár az űrtechnológiában, és valamelyik űrállomásunkon biztosan találsz munkahelyet.
Ja nem.
5. Ráhibáztál. Látod, néha még neked is van szerencséd! Tényleg fogalmam sincs a magyar űrkutatás helyzetéről. Ott maradtam le, amikor országos versenyen 3. helyezett lettem csillagászatból, de az már régen volt.
De! Szívesen tanulok. Mesélj, milyen a magyar űrkutatás helyzete? Milyen költségvetésünk, apparátusunk van erre? És hány ilyen állás Magyarországon?
Ismerek nagyon profi magyar űrkutatót, de ő már régen meglépett az országból. Hoppá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!