Villámolvasásról valami könyvet vagy valamit tudtok ajánlani ahol megtudok tanulni gyorsabban olvasni?
Én hazugságnak tartom az összes “villámolvasás” könyvet. Gyakorlat és egyéni képességek függvénye, illetve technikáé.
Könyvből ismerek embert, aki kb. 400szó/percet olvasott 96% szövegértéssel, tanuló társam volt, szerintem született tehetség. Én kb. 300szó/percet olvasok, amikor a toppon vagyok, kb 90% szövegértéssel.
Technikára meg hallottam, hogy vannak programok, amik csak 1 szót vetítenek eléd egyszerre, állítólag az olvasási sebesség lényeges növelhető ezzel a technikával.
A szövegértés ott is egyéni képességek, illetve gyakorlat kérdése.
Tehát egy igazi módszer van: gyakorolni. Olvass ki mindent, ami érdekel.
Nem hazugság, egyszerűen jobb módszerekkel éri el azt, mait mi az általános iskolában szórakoztunk. A módszerünk abból állt, hogy egyre gyorsabban próbáltunk meg olvasni. A gyorsolvasásnál meg ez célzott gyakorlatokkal történik, figyelembe véve az egyéb szükséges és fejlesztendő képességeket is, mint a szöveg megértése és a lényeg megfogalmazása után annak megtartása a memóriában.
Szerintem csak ott van értelme, ahol a szöveg egyes részei kihagyhatók, mondjuk, lehet róla vázlatot írni. Egy matek levezetést, amiből nincsen kihagyható rész, és soronként meg kell érteni, azt nem lehet gyorsolvasni.
És, mivel már a gyorsulás az a szóképes olvasáshoz vezet, annak minden hátránya is megvan. Például gyorsolvasással ezt a félmondatot:
"amikor Bubó az orvosi begyetemre, Sólyom pedig az erdőrakadémiára került"
simán "egyetemre" meg "erdőakadémiára" -nak olvassa az ember, osztfújhatta a szerző brilliáns nyelvi humorát.
Tehát műszakiaknak nem jó, élvezeti olvasásra erősen kérdéses, mi marad? Jog? Biológia? Van még olyan állás, hogy forráskutató? Ma már a netes anyagoknál ezt a kereső helyettesíti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!