Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Villámolvasásról valami...

Villámolvasásról valami könyvet vagy valamit tudtok ajánlani ahol megtudok tanulni gyorsabban olvasni?

Figyelt kérdés

2022. jún. 13. 10:16
 1/4 Kólauborkával ***** válasza:
52%

Én hazugságnak tartom az összes “villámolvasás” könyvet. Gyakorlat és egyéni képességek függvénye, illetve technikáé.

Könyvből ismerek embert, aki kb. 400szó/percet olvasott 96% szövegértéssel, tanuló társam volt, szerintem született tehetség. Én kb. 300szó/percet olvasok, amikor a toppon vagyok, kb 90% szövegértéssel.

Technikára meg hallottam, hogy vannak programok, amik csak 1 szót vetítenek eléd egyszerre, állítólag az olvasási sebesség lényeges növelhető ezzel a technikával.

A szövegértés ott is egyéni képességek, illetve gyakorlat kérdése.

Tehát egy igazi módszer van: gyakorolni. Olvass ki mindent, ami érdekel.

2022. jún. 13. 10:58
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem hazugság, egyszerűen jobb módszerekkel éri el azt, mait mi az általános iskolában szórakoztunk. A módszerünk abból állt, hogy egyre gyorsabban próbáltunk meg olvasni. A gyorsolvasásnál meg ez célzott gyakorlatokkal történik, figyelembe véve az egyéb szükséges és fejlesztendő képességeket is, mint a szöveg megértése és a lényeg megfogalmazása után annak megtartása a memóriában.

Szerintem csak ott van értelme, ahol a szöveg egyes részei kihagyhatók, mondjuk, lehet róla vázlatot írni. Egy matek levezetést, amiből nincsen kihagyható rész, és soronként meg kell érteni, azt nem lehet gyorsolvasni.

És, mivel már a gyorsulás az a szóképes olvasáshoz vezet, annak minden hátránya is megvan. Például gyorsolvasással ezt a félmondatot:

"amikor Bubó az orvosi begyetemre, Sólyom pedig az erdőrakadémiára került"

simán "egyetemre" meg "erdőakadémiára" -nak olvassa az ember, osztfújhatta a szerző brilliáns nyelvi humorát.

Tehát műszakiaknak nem jó, élvezeti olvasásra erősen kérdéses, mi marad? Jog? Biológia? Van még olyan állás, hogy forráskutató? Ma már a netes anyagoknál ezt a kereső helyettesíti.

2022. jún. 13. 11:14
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Olvasd el Paul Scheele könyvét - [link] -, ha gondolod, próbáld ki, s meglátod, hazugság-e vagy sem.
2022. jún. 13. 11:20
 4/4 anonim ***** válasza:
Én a Dezső Zsigmondné: A gyorsolvasás programozott tankönyve című művet vettem meg anno. Azonban arra a szintre, hogy egy A4 oldalnyi egy sort egy pillantással felfogjak, arra nem jutottam el, mert a gyakorlatok, úgy éreztem, a szememet igénybeveszik - hát abbahagytam (a technika ugyanaz volt, mint amit #1 ír, csak nem gépi készülék, hanem egy kartondarabbal letakarva a sor, majd hirtelen a karton lerántva meg visszarántva); 1973-ban erre futotta :D ). Kb fél sornyi meg előtte is ment, csak a fentebb vázolt általános iskolás baráti versengés óta. Mondjuk, az osztályban volt egy elvont srác (azóta országszerte ismert művész), az ő közelébe se jutottam, de a második helyem biztos volt. :D
2022. jún. 14. 18:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!