Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Letudnátok írni az egyetemi...

Letudnátok írni az egyetemi órarendeteket?

Figyelt kérdés

Továbbtanulásom gondolkodom, viszont ötletem sincs hogyan néz ki egy egyetemista órarendje. Ha jelenleg egyetemre jársz vagy nemrég fejezted be, nagy segítség lenne, ha leírnád az órarendedet és esetleg, hogy melyik egyetem melyik szakon tanulsz/tanultál.

(A szüleim a 90-es években Romániában végeztek egyetemet és a 2000-es évek elején jött át a családunk Magyarországra, szóval senkitől nem tudok hasznos információt szerezni a családi/baráti körben.)

2022. máj. 26. 15:22
 1/7 anonim ***** válasza:
95%

Egyetemen az órarendet te állítod össze. Félév kezdéskor meghirdetik a tárgyakat időpontokkal együtt, és jellemzően a mintatanterv alapján összeállítod magad az órarendedet, vagyis felveszed a tárgyakat.

Vannak egyes egyetemek, ahol az első félévben nem a hallgató veszi fel a tárgyakat, hanem az egyetem adja ki.

2022. máj. 26. 15:43
 2/7 anonim ***** válasza:
37%
Először is az igekötő nem azért elváló, hogy aztán odatapadjon a segédigéhez. Ha ez megvan, akkor reális egyetemen gondolkodni.
2022. máj. 26. 16:19
 3/7 anonim ***** válasza:
87%

Ez nagyon változó. Egyrészt, mert általában tényleg magad állítod össze. Ennek azért nyilván vannak határai, de ha egy óra meg van hirdetve hétfő reggel 8-ra és szerda délután 3-ra, akkor máris lehet választani. Innentől kezdve pedig bárhogyan kinézhet egy órarend.

Nem volt két olyan félévem, amiben igazán hasonló lett volna az órarendem, pedig már rég kitapasztaltam, hogyan szeretem magamnak beosztani az órákat. Én például a reggel 8-9-es kezdetet annyira nem preferálom, inkább megyek órára kora délután, ha lehet, de még a reggel is jobb, mint a késő délután. Ennek ellenére volt este 6-os órám, mert volt olyan tárgy, amit csak akkor lehetett felvenni. Volt, hogy csak heti három nap kellett mennem, igaz, azok a napok elég telítettek voltak, de olyan is előfordult, hogy minden nap volt órám. Aztán vannak az átlagos, másfél órás órák, de időnként volt olyan kurzus is, amit összesűrítettek egy három és fél órás órává. Néha szinte nincs is szünet két óra között, máskor meg akár haza is lehet menni közben, ha nem lakik messze az ember.

Úgyhogy nagyon változó, egyetemtől, szaktól, félévtől, az adott tárgyaktól, a saját összeállításodtól és a szerencsétől is függ, hogy mit hogyan tudsz felvenni. Nekem mindig sikerült úgy összerakni az órarendemet, hogy az nagyjából kényelmes legyen, de ezt rengeteg körülmény befolyásolhatja.

2022. máj. 26. 17:04
 4/7 anonim ***** válasza:
54%

Volt olyan, hogy pénteken nem volt órám, ez sok természettudományos szakosnál így van. Volt, hogy reggel 8tól este 7-ig végig voltak óráim köztük 5perces szünettel. Legtöbb óra 1,5órás, de volt 4órás gyakorlatom is. Az átlagos nap olyan, hogy mondjuk 10-től van egy másfél órás óra aztán két óra szünet aztán még egy másfél órás óra.

A normális egyetemista órarend ilyen össze vissza lyukacsos, néhol 2óra szabad, néha 5, néha meg semennyi. Reggel 8tól este fél 8-ig lehetnek órák.

Ez SZTE-TTIK.

2022. máj. 26. 18:18
 5/7 anonim ***** válasza:

Ja még annyi, hogy igen magadnak állítod össze az órarendet, de ha pici szakon vagy nincs választási lehetőséged, mert nem bontják szét a csoportot. Egy ilyen tizen, huszon fős szakot nem szedik szét, de ha valami populárisabbra íratkozol akkor igen.

Nagy szakoknál meghirdetnek mondjuk 3 gyakorlati időpontot és választhatsz.

2022. máj. 26. 18:21
 6/7 anonim ***** válasza:

Nekem előző félévben úgy volt, hogy heti három nap: hétfő, kedd, szerda. Hétfőn reggel 8-tól 4-ig, kedden reggel 8-tól este háromnegyed 7-ig, szerdán pedig fél 10-től délig tartott.

Ebben a félévben pedig heti két napot jártam be, kedden 8-tól délután negyed 6-ig, illetve csütörtökön reggel 8-tól kb. 11-ig, illetve délután 4-től 7-ig.

Gazdálkodás és menedzsmentről van szó egyébként. Nagy a létszám, szóval gyakorlati óráknál is sok időpont van, szóval tényleg úgy rakod össze az órarended, ahogy akarod. Mert például tegyük fel, hogy van a gazdaságmatek gyakorlati óra, és ugye sokan vagyunk, sok csoportra vagyunk szétbontva, és mivel sok a csoport, ezért simán meg lehet az is, hogy te a hétfői gyakorlati órára jelentkezel, de ott is választhatsz, hogy a délelőttire vagy a délutánira mész, de emellett ha neked úgy jobb, akkor akár szerdán vagy csütörtökre is felveheted az órát. Szóval ha sokan vagytok, akkor sokkal nagyobb a választási lehetőséged. Én is ezért tudom általában 2-3 napra besűríteni az óráimat. Az előadások ugye fixek, ott az időpontot nem választhatod meg, de általában az előadások a reggeli órákban szoktak lenni (legalábbis nekem), szóval 8-11 között általában, utána pedig általában már csak gyakorlati órák vannak, vagy szabadon választhatós előadások.

2022. máj. 31. 01:43
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a hasznos infókat! Most már látom, hogy ezzel sajnos nem fogok tudni előre tervezni.:(

Illetve a kettes válaszolónak szeretném jelezni, tudom, hogy elírtam, sajnos ha telefonon írok akkor elég gyakran megtörténik, hogy nem veszi be a spacet, nem hiszem, hogy emiatt az egy elírás miatt nem fogok egyetemre bejutni. Többek között azért is, mert egész életemben osztályelső voltam, a legjobb helyesírással és ha papíron kell írni akkor nem tudom elütni.:) Nem szeretném tudni milyen nyomorult lehet az életed, ha gimiseknek szólogatsz be az interneten anonim.

2022. jún. 1. 19:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!