Gyógypedagógián belül melyek a legjobb szakok?
Jövőre fogok érettségizni. Érdekel a gyógypedagógia, de nem tudom mi lenne az a két szakirány, amely a legjobb választás volna. Az alábbi 8 szakirányból lehet kettőt választani:
-Logopédia
-Hallássérültek pedagógiája
-Autizmus spektrum pedagógiája
-Szomatopedagógia
-Tanulásban akadályozottak pedagógiája
-Pszichopedagógia
-Látássérültek pedagógiája
-Értelmileg akadályozottak pedagógiája
Hallottam olyat, hogy az auti, a logopédia és a szomatopedagógia a három legmenőbb és a pszichopedagógiával kb. semmit nem lehet kezdeni. Ha esetleg van itt a szakmában dolgozó vagy hozzáértő személy, akkor nagy segítség lenne, ha tanácsot adna a szakválasztában. Mindegyikkel egyformán rossz a fizetés, külföldön hogyan lehet velük elhelyezkedni, idehaza milyen kilátások vannak egy-egy szakkal, milyen a szakok presztízse, megbecsültsége, az adott szakok gyógypedagógusai mennyire vannak leterhelve; stb? Minden info érdekel!
Milyen nyelven beszélsz?
Van elképzelésed, hogy pl. angol nyelvű gyereknek Te milyen logopédiai
képzést tudsz nyújtani?
Nem véletlen kérik, hogy párosítva jelöld meg.
A szakok kiegészítik egymást. Amúgy mindegyiket valamilyen szinten
érinteni fogja a tananyag.
A te személyiségi adottságaidon múlik, hogy melyikre vagy leginkább
alkalmas.
Például a tanulást segítő logopédus egy jó párosítás.
Az autista gyerekek képzéséhez még ennél is nagyobb érzékenység,
empátia és határtalan türelem szükséges.
Előbb önmagadat vizsgáld, melyik áll közelebb a te képességeidhez.
Ne itt kérdezd, mert általánosságban erre nem lehet tanácsot adni.
Vedd sorban mindegyik szakot, hogy konkrétan mi a tananyag, milyen módszerekkel és milyen fogyatékosságot kezelnek.
Ahhoz képest vizsgáld meg, hogy neked milyen képességeidre lesz hozzá szükséged. Megvannak-e az adottságaid úgy lelki mint empatikus képességben.
Én úgy tudom, hogy a logopédiával vállalkozásban elég jól lehet keresni és van is igény rá. Ezen kívül a tanulásban akadályozottak témája is elég jó, mert azt is szintén tudod vállalkozásban csinálni. Főleg tanulási képpességfelmérésre és fejlesztésre nagy igény van.
Alkalmazottként ugyanúgy tanári bért kapsz, szóval azt nem ajánlom.
Mindenkinek köszönöm a tanácsot!
#4-es, a logopédiát miért nem említetted?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!