El tudod magyarázni? (Kémia)
Szóval azt vesszük, hogyan lesz egy atomból ion. Meg úgy általánosságban az ionokról. Egyébként (egy négyes miatt csak majdnem) kitűnő vagyok kémiából, és ebből egyest írtam. Csak a tanárom nagylelkűségének köszönhetem hogy nem írta be. Holnap megint írunk. Próbáltam utánanézni meg minden, de nekem ez most kínai... Azt sem értem mi a különbség molekula és ion között. Ha valaki tud segíteni, meg persze van ideje/kedve szépen kérem közérthetően (sőt, inkább a tőle telhető legjobban lebutítva) írjon le nekem mindent amit csak tud. Mindegy hogy itt, vagy privátban. Pláne hálás leszek, ha még valami jó oktatóanyagot (csak könnyen érthető legyen) tudsz linkelni.
Köszönöm szépen előre is!<3
Szia!
Ha dobsz privátban egy email címet, küldök neked segédanyagot. És ha van kérdésed, válaszolok.
Ion: elektronleadással/felvétellel jön létre. Erre példa a NaCl. A nátriumnak van egy felesleges elektronja a külső elektronhéján, amitől meg akar szabadulni, hogy zárt legyen az elektronszerkezete (a zárt azt jelenti, hogy a héjai vagy üresek, vagy tele vannak elektronnal), ugyanez a klórnál úgy van, hogy pont egy elektron hiányzik neki. Tehát az egyiknleadja, a másik felveszi, így lesz a nátriumion Na(+), a klór Cl(-). Elsőre furának tűnhet, hogy miért az a plusszos, amelyik lead, de azért van így, mert az elektron negatív előjelű, tehát a protonok lesznek többen (1-gyel több lesz a proton), és ezt jelöli a +-. A klórnál pedig az elektronok lesznek többen, ezért mínuszos lesz.
Az is lehet, hogy több elektront adnak/vesznek az atomok. Például a MgS esetén a magnéziumnak 2 „felesleges” elektronja van, a kénnek pedig 2-re van szüksége, így lesz Mg(2+) és S(2-) ion a két atomból. Ezeket úgy olvassuk ki, hogy kétszeresen pozitív magnéziumion és kétszeresen negatív szulfidion (a kén esetén nem „kenidion” lesz, hanem megmaradt a latin elnevezés).
A szükséges elektronok számát onnan tudjuk meg, hogy hányadik főcsoportban vannak az elemek. Főcsoportok: a periódusos rendszer első két oszlopa, a harmadik oszlop a bórral kezdődik, ettől jobbra van a 4., 5., 6., 7., és 8. főcsoport. A hidrogént kivéve (neki 1 elektronja van és 1 kell, hogy a héliumra hasonlítson) mindig 8-f elektronra van szükség a feltöltődéshez, például a bórnak 8-3=5 elektronra. Érthető okokból „sok” elektront nehéz összeszedni, így a kevés elektront tartalmazó atomok igyekeznek megszabadulni a külső elektronjaiktól. A 8. főcsoport elemeinek (a héliumot leszámítva) 8-8=0 elektronra van szükségük, mert ők már alapból zártak. A hélium 2 elektront tartalmaz, de ő annyival boldog.
Általában ionos kötés fémek és nemfémek között jön létre, ez egy jó fogódzkodó ahhoz, hogy könnyebben el tudjuk dönteni.
Molekula: azok a molekulák, amik kovalens kötéssel jönnek létre. A „cél” ugyanaz, vagyis hogy zárt legyen mindenki, csak a taktika más; nem leadják/felveszik, hanem közössé teszik. Kb. ezt úgy képzeld el, hogy neked az egyik kezedben van 2 forint, egy barátodnak 3 forintja van, és ha a pénzes kezetekkel kezet fogtok, akkor mindkettőtöknek 5 forintja lesz. Például a HCL eseetén a hidrogénnek és a klórnak is 1-1 elektron kell, ezért mindketten közössé tesznek egyet-egyet, így jön létre a kötés. Itt is lesz egy kis „+-”, ezt hívjuk polaritásnak; ha az elektronok egyensúlya felborul a kötésben, akkor poláris, ha nem, akkor apoláris molekulát kapunk. Ha két atom van, akkor olyan, mint a libikóka; a hidrogénnek 0 „saját” elektronja lesz, a klórnak 6, tehát a klóros rész negatív lesz, a hidrogénes pozitív. Ez a másodrendű kötésnél lesz majd érdekes (ami pont úgy működik, mint a mágnes). A H2O esetén két hidrogén tesz be az oxigénnel egy-egy elektront, így mindenki igpnyei kielégülnek.
A kovalens kötés többnyire nemfémek között jön létre, és adott esetben többen is részt vehetnek a reakcióban.
Nagy vonaakban ennyi. Ha egy feladatot nem értesz, akár privátban is elmagyarázom.
Szia!
Mega-giga-ultra nagy köszönet jár neked ezért, egyszerűen tökéletesen leírtál mindent amit tudni szerettem volna:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!