Szerintetek hogyan tudnék javítani a tanulási technikámon?
Az alábbi módon "tanulok":
Van két érettségi témavázlatos könyvem pdf formájában (amelyikben jobban van leírva az adott téma, azt használom), azokat elolvasom, amennyiben nehezebben memorizálható az anyag, akkor egy külön dokumentumba részletesen átdolgozom a saját szavaimmal (ekkor ha szerencsém van valamennyire meg is marad az anyag), illetve videókat nézek róla, esetleg ha fent van wikipédián, akkor azt is elolvasom.
Ennek ellenére viszont akármit csinálok, rengeteg minden kiesik, (az egyik témakört kb két hónapja tanultam meg, mára már egy szót nem tudnék elmondani róla, teljesen elfelejtettem)
Valami ötlet, hogy hogyan tudnék normálisan/hatékonyabban tanulni?
Most fogok érettségizni, viszont történelemből röhejesen nagy hiányosságaim vannak, félek, hogy valami olyan esszéket kapok ki, amiről egy szót se tudok írni.
Most viszont olyannyira szenvedek, hogy már 3 napja amit tanulgattam, az mind kiesett, a tavaszi szünet eddigi része abszolút kuka
Én mindenképpen azt javasolnám, hogy _minden_ témakörhöz készíts egy saját vázlatot, mégpedig papírra, tollal. Egészen más kognitív folyamat, ha nem csak olvasol, hanem írsz is (vázlatot), és a papírra írás jobban megmarad, mint ha egy dokumentumba jegyzetelsz.
Olvasd el a tankönyv vonatkozó részeit, a témavázlatot, a kapcsolódó szócikkeket, nézd meg a videót, és közben jegyzeteld ki a fontosabb információkat! Ezt követően pedig nézd meg a különböző forrásokból származó jegyzeteid, és azok alapján készítsd el a saját vázlatod. Tudom, ez sok időt vesz igénybe, viszont így jóval biztosabban rögzül, mint ha csak átolvasnád a más által készített vázlatot.
Egyrészt lehet, hogy neked többet segítene a hallott tananyag (hangosan felolvasod a szöveget), mint az olvasott, másrészt lehet, hogy érdemes lenne esetleg kézzel leírni az általad készített vázlatot.
Az olvasás, videónézés passzív tudást ad csak, ezért érdemes másként tanulni.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Megpróbálkozom saját vázlat készítésével, kézzel írva.
Az anyag többszöri átismétlésén már én is gondolkoztam, viszont nem tudom, hogyan tudnám megoldani, hogy egy nappal, egy héttel, majd egy hónappal később is átismételjek egy anyagot, mikor már azon kívül valószínűleg 10 másikat is megtanultam (esetleg írjam bele naptárba?)
A tananyag hangos felolvasását viszont nem tudom megoldani, mivel nem szeretem, ha a családtagjaim hallják, hogy magamban beszélek
Én azt javaslom, hogy minden szombaton nézd át részletesen még egyszer a heti anyagot, vasárnap pedig vázlatosabban az addigi összeset. Így minden anyagrésszel kétszer részletesen is foglalkozol, ezen felül pedig hetente felfrissíted a legfontosabb részeit (persze ha ekkor úgy érzed, hogy nem biztos a tudásod, vedd át még egyszer részletesen!).
Szerintem most nem az a fontos, szereted-e, ha a családtagjaid hallanak magadban beszélni, hanem az, hogy megtanuld az anyagot! Ülj le velük, és mondd el nekik, hogy nem bolondultál meg, hanem azért beszélsz magadban, mert készülsz a vizsgára! Ha ez nem megy, akkor itt a jó idő, nyugodtan menj ki egy közeli parkba és ott beszélj magadban! Fun fact: én a polgárvárosi amfiteátrumban tanultam a töri tételeket és éppen Rómát húztam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!