Miért kötelező a matematika érettségi?
A történelemnek és az irodalomnak van értelme. Én például nem igazán látom a matematikai összefüggéseket, de a történelem meg az irodalom összefüggéseit igen. A történelemben például szinte semmi soha nem történik véletlenül, hanem több oka van, amiket aztán rengeteg szálon vissza lehet vezetni a forrásaihoz.(pl. Magyarország nem "csak" Mohács miatt omlott össze)
Az irodalom viszont tényleg egy izgalmas, de kibogozhatatlan rejtély.
"a nem a tárgyi tudás fontos akkor miért nem csak logikai meg hasonló témájú feladatok vannak a középszintű érettségiben, amihez minimális tárgyi tudás kell. "
Ebben óriásit tévedsz. Én pl csak elővettem a józan paraszti eszemet meg a függvénytáblát és néha figyeltem az órán.... És nolám...100%-os matek érettségi:D
A hosszabb feladatokat gyakorlatilag csak értelmezni kell, kiírni az adatokat, és kikeresni függvénytáblából a megfelelő részt.
De manapság mintha semmi logikájuk nem lenne a diákoknak...emlékszem matek érettségi után ment a hiszti, hogy milyen nehéz volt a csokitölcséres feladat...
Közben meg csak két kúp térfogatát kellett volna kiszámolni (képlet a függvénytáblában), és kivonni egymásból...tiszta szánalom:D
- mert a gimnázium célja, hogy felkészítsen, megfelelő alapokat adjon a későbbi lehetséges tanulmányaidhoz, márpedig gyakorlatilag minden reálhoz + közgazdasághoz elengedhetetlen + filozófiához kell szép adag matematikai logika + valamilyen szinten még pszichológiához meg szociológiához is tanulnak statisztikát. Nincs még egy olyan tantárgy, ami ennyi mindenhez kell.
- mert olyan módon fejleszti a gondolkodásodat, az elvont gondolkodási és problémamegoldó képességeidet, a dolgok rendszerezésének, rendszerben való látásának és kezelésének a képességét, ahogyan semelyik más tantárgy nem képes.
- mert a hétköznapi életben sokkal nagyobb valószínűséggel lesz szükséged százalékszámításra, egyszerűbb egyenleteket megoldására, matematikai összefüggéseket átlátására, esetenként terület, felszín kiszámolására, mint mondjuk az Aranyember elolvasására (ami szintén nagyon fontos, mert aki Jókait képes elolvasni, azt az élet már nem egy könnyen töri meg...)
- mert ha már a kötelezők között két humán van, és a szabadon választhatók is megoldhatók nyelvvel vagy más humánnal, akkor legalább egy reál kötelezően legyen benne mindenkinek. Mert az jó és hasznos arra, hogy letisztultan, céltudatosan is tudjál gondolkodni, ne csak bölcselkedni. És minden reáltárgy királya a matek.
- Mert jó, és mert megérdemled.
Ennek örülők, de a tanárok miért nyúzzák a diákokat a sok blablával, hogy ez is meg ez is kelleni fog majd a matek érettségire?
(De kösz a tanácsot, én is a függvénytáblázatot fogom igénybe venni, meg a gondolkodói képességemet)
(Tényleg sok diák szánalmasan hiányt szenved a gondolkodási képességeiben)
a 21: 53-asnak:
Én nem állítottam, hogy a matek baromság, csak megkérdeztem, hogy miért kötelező érettségi tárgy.
Az előtted lévőnek:
Jó érveket hoztál fel, meg is győztél.
(De az Aranyember könnyű olvasmány ha túl tudod tenni magad a sok ömlengésen)
21:52-es 85 %-os.
Én leszartam az angol órákat, sokat néztem angol filmeket és sokat neteztem, vizsgakor elővettem, ami szórakozás közben rám ragadt, és no lám, felsőfokú nyelvvizsga és 95%-os emelt szintű angol érettségi. Mintha manapság semmi nyelvérzéke nem lenne a diákoknak. Tiszta szánalom.
Ezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy felesleges nagyképűsködnöd, egyrészt, mert a középszintű érettségikor, ha bír a tanár, úgy fel tudja húzni, hogy beszarás, másrészt meg sokan másban kiemelkedőek, nem pedig matekból.
Egyrészt nem nagyképűsködni akartam, csak rávilágítani, hogy tanulás nem túl sok szükséges hozzá. Vagy elhiszed, vagy nem, igazából nem érdekel különösebben.
A matek érettségit pedig nem igazán lehet felhúzni. Vagy le van írva, vagy nincs. A magyaron és a törin pl elég sokat lehet alakítani...de matekon ugyan mit?
És oké, hogy vki nem annyira vágja a matekot. Lehet, hogy ő éppen másban nagyon jó. De a középszintű érettségi mindenből nevetséges. Nem csak matekból..
Engem az akaszt ki, hogy már mindenen rinyálnak a diákok. És ahelyett, hogy leülnének és átnéznék a feladatokat, ahelyett szidják a tanárt meg a rendszert, hogy mekkora szar.
Én pl kémiából voltam totál sötét...de leültem, és addig nézegettem, míg fel nem fogtam miről van szó. Ha nem ment, akkor meg segítséget kértem. Nem kezdtem el pampogni, hogy "milyen felesleges, meg "hülyeség" és "semmi szükség rá"...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!