Zeneelmélet - hangszerelmélet- a templomi harang az mi? nem egy ütőhangszer?
Dolgozat benne soroljak be hangszereket. Mi az ütőhangszer pl.
Zongora hegedű trombita xilofon stb.
Templomi harang.
Besorolom : ütőhangszer.
Hibás. Mert az nem hangszer.
Nem??? Hát mi? Hangszer. Ráadásul ütő, mert mi más lenne .
Nem?
Attól függ, hogyan definiáltátok a hangszert. Olyan eszköz, ami alkalmas hang keltésére vagy olyan eszköz, amit zenei célra használunk?
A templomi harang hangot kelt ugyan, de a feladata nem zenei játék, hanem jelzésadás, úgyhogy ebből a szempontból nem hangszer. Persze semmi nem fekete vagy fehér, szerepelhet egy zeneműben templomi harang, valóban idiofon ütőhangszerként, de nem az elsődleges funkciója. Mondjuk jó kérdés, hogy a tejeskanna vajon hangszer-e, ha egyes műfajokban elsődleges ritmushagszer, de 99%-ban mégis csak tejet tárolunk benne...
Összefoglalva: szerintem nem egyértelmű a kérdés, én elfogadnám a válaszod, de tényleg a tanároddal beszéld meg!
"szerintem nem egyértelmű a kérdés,"
de teljesen egyértelmű a kérdés. A harang (ha templomi ha nem) egy hangszer, méghozzá ütőhangszer. Ezt nem az egybites mindentudó itteni prolik döntik el de nem is egy magát isteni szerepben látni kívánó tanárocska.
Szintén wikipedia:
"Hangszer a legáltalánosabb értelemben minden olyan eszköz, amelyet abból a célból készítettünk, vagy arra használunk, hogy hangot állítsunk vele elő. Szorosabb értelemben a hangszer vagy zeneszerszám olyan tárgy vagy készülék, amelyet zene létrehozása szándékával használunk hang előállítására." ( [link]
A templomi harangot liturgikus célból, illetve a pontos idő valamint rendkívüli események jelzésére használják hang előállítására. A szűkebb definíciónak így nem felel meg - a tágabbnak igen, de ezt szerintem senki nem vitatta. Az, hogy a dolgozatban helyesnek számít-e a válasz, az attól függ, hogy a kurzus pontosan milyen definícióját használta a hangszernek.
#6: Az intelligens vita ismérve, hogy vagdalkozás helyett érveket és azokat alátámasztó forrásokat hoznak fel a felek.
"Hangszer a legáltalánosabb értelemben minden olyan eszköz, amelyet abból a célból készítettünk, vagy arra használunk, hogy hangot állítsunk vele elő."
Így van. ennyi. pont. A harang az egy hangszer. ennyi. pont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!