Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mennyi esély van arra, hogy...

Mennyi esély van arra, hogy ha önköltségesen kezdem el az egyetemet, akkor utána a második évtől átraknak államira?

Figyelt kérdés
Mennyire tud ez megvalósulni, lehet-e ebben bízni? (gazdasági szak)

2022. jan. 28. 09:02
 1/7 anonim ***** válasza:
70%
Attól függ, hogy hogy teljesítesz.
2022. jan. 28. 09:08
 2/7 anonim ***** válasza:
97%

Ha valaki átkerül önköltséges de, akkor van esélyed. (Ez elég valószínű)

Ekkor azt kell csak elérni, hogy a legjobb x-ben benne legyél az önköltségesek között. (És elérd a kellő átlagot is)

2022. jan. 28. 09:16
 3/7 anonim ***** válasza:
97%
Ez ugye csak akkor jön szóba, ha nem fogytak még el az államilag támogatott féléveid, de úgy értelmezem itt ez nem probléma mert nem jártál korábban más egyetemre. "Megüresedett" államilag támogatott helyre kerülhetsz át, tehát olyasvalaki helyére akit önköltségesre soroltak vagy abbahagyta az egyetemet. A többi átvételt kérvényező önköltséges hallgatóval versenyzel majd ehhez, szóval nagyon jó tanulmányi eredményt kell elérni. Ismertem ilyen embert, de ne csak erre hagyatkozz, legyen B-terved a tanulmányaid finanszírozására, ha nem kerülsz át.
2022. jan. 28. 09:33
 4/7 anonim ***** válasza:
97%

Attól is függ,hogy hol tanulsz. Nehéz átkerülni egyébként. Gazdasági szakokon általában 3.00 alatt sorolnak át, azt meg nem nehéz teljesíteni. Főleg,ha felvesznek 1-2 szabadon választhatót, azokkal fel lehet húzni az átlagot. Hiába van 4.8-as átlagod és egy államisnak 3.2, akkor is megmarad az ösztöndíja. Nálunk pl szinte esélytelen átkerülni. Fele fele arányban vannak kb fizetősök és államisok. De csak ~30-an vagyunk szakonként, az a kevés ember aki államis általában megtartja a helyét. De nagyobb egyetemen sem könnyebb, ott sok államis és sok fizetős van, ha 1-1 ember ki is esik, van bőven több 100 másik hallgató,aki a helyére kerülhet.

Én nem alapoznék erre,hogy csak 2 félévet kell kifizetni és majd átkerülsz, mert nagyon kevés rá az esély.

2022. jan. 28. 09:38
 5/7 anonim ***** válasza:
97%
Ez általában szinte csak elméleti szintű lehetőség. Nem érdemes számolni vele. Szóval ha nem tudod vállalni végig a költségtérítést, akkor ne is jelöld be.
2022. jan. 28. 09:44
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Hát, most azért ne ez legyen a fő terv. Én majdnem lecsúsztam az állami gazdaságiról, de akkor önköltségesre mentem volna, és nyilván akkor én is megpróbáltam volna államira átmenni közben. Viszont az átlagom jelenleg ahhoz képest, hogy mindig is jó tanuló voltam, és sokat tanulok most is, nem a legjobb, szóval ilyen átlaggal esélytelen lett volna nekem önköltségesről államira átmenni. Szóval na, amennyire azt hittem, hogy jó átlagom lesz, nagyon nincs jó átlagom. Szóval na, szerintem ne ez legyen a fő terved, hogy "én majd úgy is átmegyek államira", mert nem tudhatod, hogy mennyire fog menni.
2022. jan. 28. 10:03
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Jártam már egyetemre, azt államin csináltam és sosem veszélyeztetett az, hogy áttegyenek, így igazából ezért ismeretlen ez a dolog.

Jelenleg még pont 6 félévem maradt, így gondoltam, hátha van rá reális esély, hogy az első 2 félév után átkerülhetek, és nem kell az egész költségét kifizetnem. Nyilván nem erre alapozok és számolok vele, csak természetesen tök jó lett volna. De ha nem, akkor nem.

2022. jan. 28. 14:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!