Fizikus bsc mennyire piacképes?
És akkor még azt mondja, hogy a programozói tudás nem informatika... És még "ez" vagdalózik azzal, hogy más biztosan nem szakmabeli.
Drága gyermekem, végezd el először az első féléves tárgyaidat, utána gondolkodj azon, hogy érdemes-e már okoskodnod és csak utána járasd a szádat fölöslegesen.
Közben előkapartem egy elte fizika alapszak tantervét, mert erről nem tudok semmit. És gyorsan kigyűjtöm nektek a vonatkozó tanegységeket:
Kalkulus
Kalkulus (emelt szint)
Vektorszámítás
Vektorszámítás (emelt szint)
Matematikai módszerek a fizikában
Matematikai módszerek a fizikában (emelt szint)
Valószínűségszámítás és statisztika a fizikában
Számítógépes alapismeretek
A fizika numerikus módszerei 1.
A fizika numerikus módszerei 2.
Statisztikus fizika
Haladó numerikus módszerek
Korszerű számítástechnikai módszerek a fizikában 1.
Adattudomány a fizikában
Számítógépes szimulációk
Hálózati adatkezelés a fizikában
Rendben ez ilyen szempontból tényleg távolról közelít az adattudományhoz, de erre fel szokás még venni egy data analytics / data science mesterszakot, voilá.
Közben nézem a mérnökinformatika szak tantervét is:
Analízis 1.
Analízis 2.
Valószínűségszámítás
Bevezetés a számításelméletbe 1.
Bevezetés a számításelméletbe 2.
Mesterséges intelligencia
Mesterszakon:
Felsőbb matematika informatikusoknak
Alkalmazott informatika főspecializáció:
Üzleti intelligencia
Üzleti intelligencia gyakorlat
Adat- és médiainformatika specializáció:
Adatelemzési platformok
Szöveg- és webbányászat
Multimédia tartalmak intelligens feldolgozása
Adat- és multimédiabányászat laboratórium
Intelligens rendszerek specializáció:
Valószínűségi következtető és döntéstámogató rendszerek
Gépi tanulás
Komplex MI alkalmazások
Kooperáció és gépi tanulás laboratórium
Hát erről mit is mondjak... egyrészt természetesen össze lehet válogatni úgy a tanegységeket, hogy azért legyen benne néhány releváns tanegység is. De az egész tanterv egyszerűen sehol nincs mondjuk egy szociológia+survey statisztika tantervhez képest ha a data science-t nézzük.
Ez egyébként nem gond, az informatika nem data science képzés, hanem szoftverfejlesztés, teljesen más szakma.
22. Édes bogaram én nem vagdalkoztam semmivel. Én próbálok értelmes párbeszédet folytatni szakokról, tantervekről, a személyeskedést elkerülve. Neked is javaslom ezt.
(Közben látom, két 3.5 csillagos hozzászóló keveredik, az egyik tárgyilagos, szakszerűbb, a másik meg pökhendi, személyeskedő, arrogáns. Elnézést az előzőtől, ha a másodikkal kevertem össze, nem volt szándékos.)
22. Egyébként hol mondtam volna azt, hogy a programozói tudás nem informatika? (?) A programozói tudás informatika.
De a data science lényege nem a programozni tudás. A programozás itt csak egy eszköz, és általában a data scientistek nem is jó programozók (csak az, aki kifejezetten volt programozó is korábban, vagy eleve ezt tanulta). A data scientistek jó adatelemzők, adatmodellezők.
Az adatelemzés, adatmodellezés nem informatika.
Fizikusként data science-el foglalkozni a szakinformatika területe... Szerintem ezen nincs mit indokolni ezen a ponton. Rá lehet keresni, meg lehet nézni elég egyértelműen.
Én orvosi informatikában dolgozok hasonló munkakörben. Az is informatika inkább, mint biológus... A biológiai rész csak ahhoz kell, hogy tudjam, mit csinálok informatikai eszközökkel. Attól még nem lesz biológia. Egy fizikust ilyen területre küldeni anélkül, hogy tudnád, hogy áll az informatikához, baromság. Tényleg informatikust akarsz belőle csinálni, amire lehet, hogy ő egyáltalán nem vevő.
26. Igen ez jogos, nem is mondtam, hogy a fizika szak == data science képzés, csak azt javasoltam, hogy a Kérdező nézzen utána a data science szakmának, mint egy olyan szakmának, ahová fizika alapképzéssel tovább lehet fejlődni. Erre nekiállnak itt lehurrogni a mérnökinformatikusok, hogy nem addig a', mivel ennek "köze nincs" a data science-hez. Aztán kiderül pl. a BME tantervéből, hogy a mérnökinformatikának még mesterszakon is csak +4 tanegységnyi köze van a témához, amit egyébként otthon is megtanul a hét bármely napján egy fizikus Udemyről meg Courseráról. De vannak direkt data science mesterszakok, ahol pengére fejlesztheti magát.
N.b. azt hiszem survey statisztika mesterszakra is lehet menni fizika alapszakkal.
Emberek én csak segíteni próbálok a Kérdezőnek rugalmasan gondolkodni, és adtam egy olyan karrier-tippet, amely működhet, ha most éppen fizikát szeretne tanulni. Miért ne tanulhatna bárki fizikát vagy biológiát ha ez az álma?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!