Front end vagy full stack?
Személyes véleményemet írom. Szerintem akkor jársz a legjobban, ha először megtanulsz hagyományos módon weboldalakat készíteni (azaz "régi full stack" módra), ebből önmagában nagyon sokat tanulhatsz. Szerencsére kapható két nagyon jó könyv is magyar nyelven a témáról (ami különleges, becsüld meg, mert már alig fordítanak könyveket magyarra):
PHP, MySQL & JavaScript 7 könyv 1-ben
PHP és MySQL webfejlesztőknek - Hogyan építsünk webáruházat?
Ugyanerről a témáról tonna sok anyag van a neten, YouTube-on stb. Most hirtelen ezt találtam magyarul, nem tudom milyen: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYTxfHFMB7KlQiyxLZZ9b..
Nézd meg a freecodecamp.org weboldalt is. Nagyon jó, nagyon minőségi. Én személyesen jobban hiszek a Udemy kurzus + saját projektekben, de van, aki így szeret jobban tanulni. (Ad certifikációt is, ha elvégzed és teljesen ingyen van.)
Ha már tudsz hagyományos módon weboldalakat készíteni, akkor érdemes szerintem komolyabb dolgokba belefogni (profi CSS / CSS Grid / Sass / Flexbox; React, Angular stb.). Ha tudsz angolul, akkor a legjobb ötletem Maximilian Schwarzmüller tanfolyamai a Udemy-n. (Rendszeresen van leárazás, most is éppen $12 azaz 4000 forint egy tanfolyam...) Sok mindenkit végigpróbáltam már, nekem front-endben Max az etalon.
Drága fizetős bootcampre... nem biztos, hogy befizetnék. Nagyon messze lehet jutni a fentebb linkelt könyvekkel + YouTube videókkal + Udemyvel...
A legnehezebb kérdés a webfejlesztésben, hogy honnan szerzed az első ügyfeleidet / referenciáidat / munkádat... Én a hagyományos módszerben hiszek, környékezz meg ismerősöket, vagy olyan kisvállalkozásokat, akiknek nincs vagy nagyon rossz a honlapjuk, hogy csinálsz nekik ingyen... készítesz 2-3 referenciamunkát, máris könnyebben megy az álláskeresés...
Végül egy gondolat: nem kell minden verébre ágyúval lőni. A legtöbb ügyfél problémája megoldható egyszerű Wordpress oldallal. Ismerek iparági profikat, akik kódolni sem tudnak, csak nagyon jók digitális marketingben, és remek wordpress + shopify + wix stb. honlapokat tudnak összerakni. Ha valami egyéni kell, lefejlesztetik programozóval. De egy webprogramozónak mindenképpen érdemes megtanulnia Wordpress oldalak készítését, testre szabását, azon kívül nem árt, ha van némi keresőmarketing (SEO) és web marketing ismerete is (Facebook Ad, Google Ad -- szerencsére ők adnak certifikációkat is, jól mutat a CV-ben).
Még egy gondolat: nem érdemes megzavarodni a nyelvek flamewar-jában... Egy webprogramozónak kezdetben bőven sok a jó PHP + JavaScript/TypeScript alapú webfejlesztés, ha megnézed az álláshirdetéseket, még mindig PHP és node.js a domináns web technológia... Én erre a két (és fél) nyelvre fókuszálnék.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!