Csak én érzékelem úgy, hogy régebben nehezebbek voltak a központi felvételi feladatai?
Mivel dilettánsok vannak az oktatáspolitika élén, illetve a lényeg a számok, a statisztika javítása, a kvóta, így mindenféle alacsony szellemi képességű embert is felvesznek. Ezért könnyítenek a teszteken, ezért csökken folyamatosan az oktatás színvonala.
Amúgy a 60-ás évek óta folyamatos züllés, színvonal csökkenés tapasztalható.
Selejteket képeznek. Tisztelet a kivételnek. Ezt már egy másik kérdésnél ki lett tárgyalva.
Én is azt látom, hogy mintha könnyebb lenne. A tavalyi és a tavalyelőtti sokkal könnyebb volt, mint az előzőek, de lehet, hogy az online oktatás miatt csinálták, ezért most mondják is, hogy lehet számítani egy nehezebb felvételire. Viszont a legtöbb diáknak így is nagyon nehéz. Pedig ahogy elnéztem van 6 olyan feladat, amit simán be lehet gyakorolni, a szöveges meg mindig lutri, de még azt a 6-ot sem nagyon tudják megcsinálni.
Lehet, hogy a könnyítés azért is van, mert egyre kevesebb a gyerek, és rosszabb a gyerekanyag, de az is lehet, hogy rájöttek, hogy irreálisan nehezek ezek a feladatok. A tavalyi átlag is 47,2 volt (matek+magyar együtt), pedig a matekban nem igazán volt szivatós feladat. De úgy láttam, hogy nem volt nagyon különbség a korábbi évek átlagához képest, szóval a diákoknak lehet, hogy mindegy, hogy standard feladat vagy szivatós, akkor sem tudják megoldani.
A 2020-as és 2021-es matek viszonylag könnyű volt a korábbi évekhez képest, a 2018-as és a 2019-es viszont kifejezetten nehéz matek feladatsor volt szöveges feladatok terén. 2018-ban a karátos, 2019-ben kígyós-békás, Zsófis és egy három ismeretlenes 10-es feladatként. A három ismeretlenes inkább azért volt szívás, mert nem számítottak rá, ugyanis 2004-ben és 2005-ben voltak utoljára három ismeretlenes szövegesek.
Ezen a linken 4. oldalon meg lehet nézni az OH statisztikáit 2007-2021 között. [link]
TOP 4 legrosszabb átlagpontszámú matek feladatsor 2007-2021 között (statisztikák alapján)
2010: 16,5 pont,
2018: 18,3 pont,
2016: 18,5 pont
2019: 19,5 pont
TOP 5 legkönnyebb (legjobb átlagpontszámú) matek feladatsor 2007-2021 között
2011: 27 pont
2012: 23,5 pont
2007: 23,3 pont
2015: 23 pont
2020, 2021: 22,7 pont
A 2021-es magyar feladatsor az elmúlt 15 év leggyengébb átlagpontszámú és egyik legnehezebb feladatsora volt többféle szempontból is (pl. terjedelem, pontozás.) A magyar feladatsor eredménye annyira lerontotta az összesített pontszámot, hogy az elmúlt 15 év leggyengébb összesített eredménye lett a 2021-es.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!