Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért is panaszkodnak a tanárok?

Miért is panaszkodnak a tanárok?

Figyelt kérdés

A napokban nagyon sok kommentet, kérdést láttam ezzel kapcsolatban, hogy a tanárok miért panaszkodnak ennyit mostanában. Szeretném leírni a gondolataimat, szóval ez nem is kérdés lesz, inkább egy beszámoló a helyzetről.

Egy nagyon közeli családtagom tanárként dolgozik, ezért van rálátásom. Először is szeretnék a bérviszonyokról beszámolni: jelenleg egy 30 éve tanító pedagógus nettó 250.000 Ft-ot keres. Ezt az összeget önfejlesztéssel, fokozatok teljesítésével feljebb tornázhatja kb nettó 320.000-re.

Tehát egy nyugdíj előtt álló mesterpedagógus (legnagyobb fokozat) kb.nettó 350.000 Ft-ot tud keresni LEDOLGOZOTT ÉLETTEL ÉS DIPLOMÁKKAL A HÁTA MÖGÖTT. Persze sokan mondják, hogy a tanárok nem a legnehezebb egyetemi képzést csinálták, viszont 2 dolgot nem szabad elfelejteni: 1.aki 25-30 éve választotta ezt a pályát, sokkal jobb kilátásra magasabb fizetésre, NAGYOBB MEGBECSÜLÉSRE számított. 2.az oktatás minden alapja, ha nincs oktatás, akkor nincs orvos, nincs egészségügy, nincs mérnök, ezáltal ipar sem lehet, a szakmákról nem is beszélve. (Most én az általános iskolai tanárok helyezetét tudom bemutatni, elnézést például az egyetemi professzoroknak, hogy róluk nem beszélek, ők is egy külön tiszteletdömpinget megérdemlelnének, hogy éhbérért irtózatos nagy szaktudásukat átadják. Szóval a mondandóm lényege, hogy az alulfizetettség az egyik oka a tanárok kiégésének. El lehet képzelni hogy hány fiatal fog tanárnak menni abban a reményben, hogyha fejleszti magát és végigdolgozza az életet akkor kaphat 350.000et, esetleg 400at nyugdíj előtt. Ez minden, csak nem perspektíva...Az a baj hogy túl késő lesz, mire rájönnek döntéshozóink erre (politikai nezettol független, és akkor már nem lesz visszaút...)

Na, de ennyit a pénzkérdésről. A másik téma, ami gyakran előjön, hogy egy tanárnak mennyi szabadideje van, nyári szünet stb.. Erről is szeretnék mesélni, mint tanár-hozzátartozó.. Mindenki azt látja, hogy egy tanárnak 25 órája van egy héten. Ezek mellett még legalább 10-15 órát minden tanár bent tölt a munkahelyen különböző feladatok miatt. Arról nem is beszéljünk, hogy 4kor nem mindig lehet letenni a kalapácsot. Egy tanárra rengeteg egyéb dolog is nehezedik: programok szervezése, felkészülés az órákra, műsorok készítése, gyakorlássa a gyerekekkel, dolgozatjavítás, kapcsolattartás a szülőkkel (tanítóknál), este 9kor vagy reggel 7kor hív a szülő, hogy halaszthatatlan kérdése, mondanivalója van. A nyári szünet az valóban megvan, megjegyzem a tanároknak júliustól augusztus közepéig tart kb. Ez hány szabadnapot jelent? Kb.30, ha jól számolom. A legtöbb iskolában azonban nem úgy megy, hogy elmegyek sielni, welnessezni munkaidőben és kiveszek szabadnapot, két dolog miatt hiányzik az ember: 1.halaszthatatlan dolog, családi probléma, 2.40 fokos láz, 7napon túl gyógyuló sérülés (ha covid ha nem). Arról nem is beszélve, hogy sokat kell túlórázni a másik helyett, amit a legtöbb helyen nem fizetnek ki. Most van valami terv, hogy visszamenőleg kifizetik (ezt is az Alkotmánybíróságtól kellett kicsikarni), megjegyzem 40 óráig azt fogják mondani, hogy nem volt túlóra, mert úgyis bent kellett volna lenni az iskolában...

A szabadidőről ennyit szerettem volna.

Szerintem a 3.faktor, az a vezetőség, fenntartók és az egész rendszer tiszteletének hiánya.

Ezt is kifejtem... A rokonom egy budapesti iskolában dolgozik, erről tudok nyilatkozni csak, de tudom, hogy sajnos vannak rendszerszintű dolgok. Megtörtént esetek: a tanárok év végén semmiféle jutalmat nem kapnak, mondván nem dolgoztak eleget. Erre kiderül, hogy a vezetőség tagjai több milliós jutalmakat vettek fel (könyvelő kiszivárogtatta). Másik eset: megkérik a tanárokat, hogy gyártsanak óravázlatokat pénzért egy bizonyos országos programba. Beígérik, hogy kb.120.000 Ft-ot megkapnak a rengeteg, 50-100ora pluszmunkáért. Az óraterveket megírják, a pénz sehol, mikor már egy éve meg kellett volna kapniuk, a vezetők egymásra mutogatnak, persze senki nem tudja hogy mi lehet ("nem küldték" stb.), erre a könyvelő megmondja, hogy már el is van költve a pénzük. Ezenfelül állandóan gyalázzák őket, hogy keveset dolgoznak, nem teszik oda magukat, aminek semmi alapja nincs. Ilyen helyzetek vannak a 21.században. A korrupció óriási az oktatásban a vezetés szintjén sajnos.

A szülők és a gyerekek hozzáállása márcsak a jéghegy csúcsa. Elég szomorú hogy manapság a gyerek a tanárnak beszólhat, semmibe veheti. A szülők tisztelete pedig a nullához konvergál. Tisztelet a kivételnek... Otthon nem foglalkoznak a gyerekekkel, aztán lehet csodálkozni, hogy nem ír 5st, biztos a tanár hibája... Menjünk be, kapjuk le a 10kormerol, mert ő nem tanította meg neki....Mit okoskodik, ne szóljon bele a gyerekem nevelésébe, ne mondjon semmi kritikát, mert úgyse fogadom el, semmin nem kell változtatni, mert a gyermekem tökéletes, csak a tanár a hülye. Egyébként aláírom, hogy tényleg vannak rettenetes hozzáállású tanárok, de a legtöbben szorgos, lelkiismeretes apukák anyukák és nagymamák akik a munkájukat akarják csak végezni.

A tanítás szabadságáról ne is beszéljünk. Hogy megmondják, hogy taníts az Ofisból, nem baj, ha nem ér semmit, és tele van hibával... Csak így tanithatsz, csak ez alapján a tankönyv alapján.. Na ez a hozzáállás is igazán motiváló lehet mindenkinek.

Összességében arra szerettem volna rávilágítani, hogy a vesztünkbe szaladunk, mert a tanárok túlterheltek, kiegettek az általam leírt okok miatt, előbb utóbb elfogynak, elfogynak azok az emberek akik félnek kinyitni szájukat, mert mindenük a munkájuk és a gyerekek társasága. Őket kéne megbecsülni állami és civil szinten egyaránt. A fizetések emelése szerintem elkerülhetetlen..Viszont egyéni szinten is jó lenne tanárainkat megbecsülni, akkor is, ha van néhány alkalmatlan, rosszindulatú köztük, mert mindenhol van. Most azok helyett szerettem volna írni akik nem nyitják ki a szájukat soha, de kimerültek, fásultak lettek. Becsuljetek meg őket, egy jo szóval, egy mosollyal, szakmai tisztelettel, csak év végén mondjatok annyit hogy Köszönünk mindent, és máris javitatok a helyzeten. Már akkor segítetek egy kicsit.

Tanárok, ha ezt olvassátok, köszönünk nektek mindent, tartsatok ki, és harcoljatok a megbecsülésért! KÖSZÖNJÜK MUNKÁTOKAT!!!!

2021. dec. 17. 14:35
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
76%

Kedves 7-es 9-es, erről beszéltem.

Tudod, hogy hangzol kívülről?

Mit sír a tanárok szája, csak mennének el műszakba dolgozni, egyből megtanulnák, hol lakik a magyarok istene!

(De az oktatás fontos, én nem mondom, hogy nem, csak éppen)

Mit sír a tanárok szája, NEKIK bezzeg nem kell kivakarni a sz.rból senkit!

(De az oktatás pillér, én nem mondom, hogy nem, na de azért)

Mit sír a tanárok szája, amikor NEKIK bezzeg nincs hétvégi munkavégzés!

(Még egyszer, szerintem is fontos az oktatás, de ha egyszer mind tudjuk, hogy)

A tanárnak igazándiból semmi felelőssége az égvilágon, más bezzeg apró hibáért is megy a börtönbe...

stb. stb.

Esetleg meg lehetne próbálni, hogy egy adott problémakör ne mindig rólunk szóljon. Magyarul, ha van egy facebook csoport a látássérültek számára, akkor nem megyek oda sajnálkozni, hogy az tényleg milyen borzasztó - de ÉN hallássérült vagyok, és az bizony egy kicsivel azért még borzasztóbb. És nem az a lényeg, hogy valójában borzasztóbb-e vagy sem - pusztán ennek nem ott van a helye.

2021. dec. 17. 22:32
 12/20 anonim ***** válasza:
26%
Menjetek már szobára inkább
2021. dec. 18. 05:42
 13/20 anonim ***** válasza:
66%
11-es, 7-9 vagyok. Nem írtam olyat, hogy nincs a tanárnak egyáltalán semmilyen felelőssége, csak összehasonlítottam a kommentemben az egészségügyi dolgozóval, de úgy forgatod ki a szavaimat, ahogy neked jólesik. Egyébként, akárhogy forgatod, meg tudod cáfolni azt, amiket te is kiemeltél a kommentemből? Nem, mert teljesen igaz - ebben nincs semmi bántó vagy degradáló, a két szakma egyszerűen teljesen eltérő és más célra irányul. Ezért is írtam, külön kiemelve, hogy a tanárokat is rendezni kellene, és az oktatás lenne az egészségügy mellett egy másik pillér - ez úgy gondolom, hogy teljesen korrekt elismerés volt. Ez nem egy tematikus facebook csoport, amibe külön be kell lépni, ahol egymást támogatják a valamilyen szempontból hasonló emberek, hanem gyakorlatilag egy nyílt fórum, egy kérdés a sok közül egy listában, különböző gondolatok, érvek megbeszélésére, leírására. Azonban, minden beszélgetést és érvelést megölnek az indulatok, és belőled olyan indokolatlan indulatosság és sértődöttség árad, hogy ezt a beszélgetést a továbbiakban nem érdemes és nem is lehetne veled folytatni. Viszlát, szép hétvégét!
2021. dec. 18. 10:00
 14/20 anonim ***** válasza:
43%

https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magya..

Tessék elolvasni.

Szar oktatási rendszer, alacsony szellemi képességű, szolga mentalitású tanári gárda.

Megérdemlik a magas bért, de jelenleg nem.

2021. dec. 18. 21:20
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
#14 Amíg nem kapnak normális bért, nem fog változni a helyzet. Az a baj, hogy akkora a tanárhiány, hogy szinte bármit megtehetnek, nem fogják őket kirúgni, mert nincs utánpótlás. Ha normális lenne a fizetés, többen szeretnének tanárok lenni, és akkor lehetne válogatni, hogy a legjobbakat veszik fel, mint bármelyik másik munkahelyen. De amíg ilyen siralmas bérek vannak, ne várjuk már el, hogy a fiatalok ezért szenvedjenek 4-5 évet az egyetemen. Mondom ezt úgy, hogy jelenleg pontosan ezt teszem. Csak remélni tudom, hogy a sz.r fizetés miatt nem fog elmúlni a mostani lelkesedésem.
2021. dec. 19. 07:37
 16/20 anonim ***** válasza:
De elmúlik, egész biztos
2021. dec. 19. 08:34
 17/20 anonim ***** válasza:
#16 Valószínűleg igazad van. Pont ezt kéne megelőzni normális fizetéssel, hogy ne kelljen ennyit helyettesíteni, munkaidő után plusz magánórákat bevállalni, folyton a pénz miatt aggódni. Nem a változás után kell fizetést emelni, mert úgy sosem lesz változás, és ez nemcsak a pedagógusoknak rossz, hanem a gyerekeknek is, mert nem kapnak megfelelő oktatást, a szüleiknek is, mert magánórákat kell fizetni, és az egész országnak, mert ha nincsenek normális tanárok, akkor hogy lesznek a gyerekekből jó szakemberek, akármit is tanulnak?
2021. dec. 19. 09:34
 18/20 anonim ***** válasza:
Itthon? Valaki mérnökként kijön az egyetemről, és kb 0 tudása van. Ez mindent elárul, sajnos most itt tart az ország.
2021. dec. 19. 09:46
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

6. éve vagyok a pályán, mostanában lett végleg elegem.

Amit el kell tűrni ezért a megalázóan kevés bérért... úgy tűnik, mégsincs birkatürelmem.

2021. dec. 19. 09:48
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
És kik maradnak tanárok? Akik nem is értenek hozzá, és csodálkozunk hogy itt tart az oktatás. Egyre silányabb az egész rendszer
2021. dec. 19. 09:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!