Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan tudok diákként még...

Hogyan tudok diákként még több pénzhez jutni diákmunka mellett?

Figyelt kérdés

Jelenleg másodéves gimnazista vagyok egy művészeti szakgimnáziumban. A tanulmányi átlagom kiemelkedő, aktív vagyok. Iskola mellett diákmunkát is végzek, de sajnos nem tudok vele eleget keresni (ennek olyan egyéb tényezői is vannak, hogy rossz órarend miatt kevesebbet is tudok dolgozni, pedig 21:00-ig dolgozom.)

Nem tehetős családból jövök. Édesapámat sosem ismertem, nem tartom vele a kapcsolatot. Édesanyán egy szabolcsi faluban tanító, azaz sajnos kevés a fizetése. Van saját lakása, de a mindennapi fenntartások mellett másra nem képes félretenni. Több testvérem is van. Az egyikkel élek Pesten, immáron 2 éve. Albérletben vagyunk. Lényegében a bátyám tart el, viszont saját lakása évekig nem lehet még, mert gyűjtenie kell.

A probléma az, hogy nem látok arra jövőképet, hogy nyugodtan mehessek egyetemre és vehessek magamnak lakást. Gyűjtök egy ideje, van is alap, de egy tandíjat nem tudok belőle fizetni, lakásra meg vicc az összegem. Nem szeretnék hitelt felvenni - sem diákhitelt, sem másfélét. Magamnak akarom előteremteni a forrásokat

Ugyan több megoldás is lehetne, de mindig hiba csúszik a rendszerbe: az iskolám nem rendelkezik olyan kapcsolatokkal, amelyek ösztöndíjat adnának. Ugyan a technikumok adnak ösztöndíjat, de az állam szabályozása miatt az én szakomra (és persze sok másikra) nem érvényes az ösztöndíj. Egyetemeknél van állami hely, de itt is eltérő a helyzet. A kinézett egyetemek Magyarországon vannak, amelyek művészeti egyetemek (alternatív felvételirendszer) és vagy nagyon nehéz a bejutás (szubjektivitás), vagy rendesen a zsebbe kell nyúlni a tandíjért (6 millió forint alaphangon). Persze több irány is van: más irányt választok, de azzal szembeköpöm magam és boldogtalan leszek egy életen át. Vagy: Többször is próbálkozok a felvételivel sikertelenség esetén, de az meg időt visz el - lehet mellette dolgozni, de szívás az egész felállás. Külföldi egyetemek is vannak, de ott a költségek meg annál is borsosabbak….

Ennek ellenére ugyan úgy ott a pénz kérdése: Miből tudom magamat még finanszírozni? Miből lesz lakás?

Nem akarok a csodára várni (eltartó párkapcsolat, lottó 5-ös, bármi fene…). Cselekedni szeretnék még a diákmunka mellett. Az idő még nyilván eldönti nekem az egyetem választását, de a pénzügyek a jövőre örökösen kérdésesek.

Bármilyen javaslatot, kritikát, felvilágosítást szívesen fogadok! Még a pörkölés is szívesen jöhet - talán a szemléletem megváltoztatása segíthet egyes helyzetekben.

2021. dec. 10. 06:25
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Légy büszke magadra, mert amit itt leírtál, az csodálatos. Kevés olyan emberrel találkoztam, mint te vagy.

Én egyetemre járok, és van Diákhitelem azért, mert bármikor jól jöhet, és nagyon alacsony a kamatja. Ha szükséged van pénzre, akkor mindenképpen megéri felvenni.

Próbálj meg olyan állami finanszírozású szakot keresni, ami fekszik neked, mert a tandíjak tényleg borzasztóan drágák.

Az egyetemeken nem csak ösztödíjak, hanem támogatások vannak. Nálunk pl az ELTE-n van olyan, hogy szociális támogatás. A szociális helyzetedből kiindulva 40-70k-t is tudnál kapni havonta (ezt nem kell visszafizetni, ez egy támogatás). Meg tudsz pályázni kollégiumokat is majd.

Ha már dolgozol, akkor nem sok időd van, de még egy dologban nagy lehetőség van. Kezd el magad fejleszteni, és agyalni. Keresd meg azokat a dolgokat, amikben a legjobb vagy, és próbáld meg minél magasabb szintre fejleszteni. A tehetségben nagy pénz van.

Ha például jó vagy a művészetekből, akkor kezdj el olvasni arról, ami érdekel ezen a területen. Egy jó StartUP ötlet vagy egy jó szolgáltatás (fényképész pl) rengeteget érhet. Kamatoztasd a képességeidet, amiket kaptál.

Ha bármiben tudok segíteni, nyugodtan írj privátban!

De a legfontosabb hogy sose add fel!

Én már most felnézek rád!

20/F

2021. dec. 10. 08:38
 2/5 anonim ***** válasza:
89%
Diákmunka helyett/mellett megpróbálhatnál korrepetálást vállalni azokból a tárgyakból amikből jó vagy. Egy valag pénzt leakaszthatsz vele. Mostanában még a papírral nem rendelkezők is elkérnek 3-4 ezret óránként.
2021. dec. 10. 08:46
 3/5 A kérdező kommentje:

Kedves Első Válaszoló!

Köszönöm, hogy válaszoltál!

A diákhitelt mindenképpen szeretném elkerülni, mert a környezetem példái nem bíztatóak.

Valószínüleg szakváltás lesz, bár így is nehéz fába vágnám a fejszémet. Művészeti irányok érdekelnek, de akkor logikusan kukázom a fixen fizetős szakokat és helyette államiakat keresek.

A támogatást megnyugtató hallani. Remélem, hogy nincsenek olyan feltételei, amivel direkt lecsökkentik a kedvezményezetteit. Most tüzetesen keresek középiskolai pályázatokat, hátha a korral nem lesz baj (tavaly egy tanulmányi pályázatból kivették a 9. évfolyam támogatottságát, mert nem volt elég a keret… Nem mondom, nagyon rosszul esett.)

Pont azt nézegettem, hogy a digitális szobrászatban milyen lehetőségek vannak. Hála az égnek van eszközöm és programom is, ezért hobbiból elkezdtem digitális szobrokat csinálni. Csúnyák a munkáim, de ezen folyamatosan fejlesztek. Láttam, hogy léteznek digitális modelleket értékesítő oldalak. Egy nagyon egyszerű modellért 5 dollár elkérése teljesen reális. Én már annak örülök, ha “passzív jövedelemként” kaphatok ennyit :).

Köszönöm a bíztató szavaidat! Nem fogom feladni!

2021. dec. 11. 04:03
 4/5 A kérdező kommentje:

Kedves Második Válaszoló!

Sajnos a fekete-oktatást nem tudnám vállalni, pedig ha tehetném, megtenném. A többi diák is ugyan úgy pénzhiánnyal szenved, illetve már van olyan, aki ingyen megosztja a tudást. Azért nyitott szemmel járok.

Köszönöm hogy válaszoltál és megosztottad az ötletedet!

2021. dec. 11. 04:08
 5/5 anonim ***** válasza:
0%
Lottó, örökség, hitel.
2021. dec. 11. 11:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!