Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ezt is le kell hivatkozni?

Ezt is le kell hivatkozni?

Figyelt kérdés
Beadandót írok (műelemzés) és találtam egy írást, amiből szeretnék felhasználni pár gondolatot. Viszont van benne pár olyan rész is, ami egybevág a saját gondolataimmal (szóval én is ugyanúgy gondolom, nekem is eszembe jutott, én is alá tudom támasztani ugyanazokkal a példákkal stb.) és tényleg nem a forrásból merítettem az ötletet, hanem magam jöttem rá vagy találtam ki. Ebben az esetben muszáj megjelölnöm a használt írást mint forrás (mert aki olvassa a beadandómat az azt gondolhatja, hogy onnan loptam) vagy pedig nem (elvégre én tudom, hogy nem onnan szedtem)?
2021. dec. 9. 22:01
 1/1 A kérdező kommentje:

Hogy picit konkretizáljam a kérdést:

Például elolvasok egy regényt, miután elolvastam megértem miről szól, mi történik benne, mit szeretne átadni, milyen fontos témákat boncolgat, mire reflektál, mivel kapcsolatban fogalmaz meg kritikát stb. Ezek alap dolgok, így nagyjából minden forrásban megjelennek (források alatt ugyanis itt nagyrészt más elemzésekre gondolok... nem nagyon találtam más, használható anyagot, a tanáraink is ilyeneket szoktak kiadni nekünk). Szinte mindegyikben leírják ezeket és a szövegből vett példákkal támasztják alá a gondolatot. Viszont ezekre az ember magától is rájön és felismeri, tehát már a könyv olvasása közben is rájön, hogy igen, ez fontos, ezt majd fel tudom használni stb. Ebben az esetben is hivatkoznom kell az általam használt forrásokra, ha valójában nem onnan származik a gondolat, csak azok is tartalmazzák azt? Ha lehivatkozom, akkor igazából nem nagyon marad más, ami ténylegesen a saját gondolatom lenne, mert kb. mindent felismert és leírt már valaki előttem. Vagy milyen forrásokat kellene használnom (azokat nem találtam meg, amikre például ez az elemzés hivatkozik)?

2021. dec. 9. 23:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!