Melyek azok a dolgok amiket "alapműveltség"-nek gondoltok?
Tehát miket sorolnátok ide? Nyilván lehet több mindent, de, hogy úgy mégis mik azok a közoktatás keretein belül tanított dolgok amelyekre azt mondjátok, hogy ez valóban alapműveltség?
Tudjon az ember tájékozódni térképen, illetve az ismert irodalmi és történelmi személyeket ismerje fel képről?
Ne talán tán ennél részletesebb dolgok? Például tudja megmondani, hogy mikor és hol születtek az ismert költőink?
Hol a határ szerintetek?

Alapműveltség mindenképp az, ami jelenleg a mi életünket meghatározza, legyen az művészeti, politika, földrajzi kérdés.
Például ha Szlovákiáról beszélek, akkor nem csak nézel ki bambán a fejedből, és azt sem tudod, hogy az merre van.

Nem leszek népszerű, de én nem a szokásos történelem-irodalom hülyeséget tartom alapműveltségnek.
Pont attól alapműveltség az alapműveltség, hogy tudj boldogulni a nyamvadt életedben, ezek viszont nem praktikus dolgok. Szépek és jók, de szart sem érnek gyakorlatiasság szempontjából.
Alapműveltség számomra az, hogy elsősorban tudd, az egzakt infók közül mit, hol és hogyan érdemes keresni. Legyél képben elsősorban magaddal, a saját szervezeted működésével, a saját ügyeid intézésével, a saját otthonod (khm) társadalmad/korod főbb dolgaival (hahó, számítógéphasználat), hogy hatékony legyél és okosan vezesd az életed. Szerintem ez lenne az alap, idézgetni meg merengeni a múlton lehet akkor, ha a saját életed egyben tartásának képessége adott.

A “műveltség” szó szerintem a kultúra ismeretére vonatkozik (irodalom, történelem, művészettörténet, zenetörténet, filozófiatörténet stb.).
A “tájékozottság” vonatkozik a természettudományos tájékozottságra (fizika, kémia, földrajz, biológia stb.).
Tehát aki nem tudja, hogy a béka egy hüllő, az tájékozatlan. Aki nem tudja, mi az a barokk, és nem tud felsorolni vonatkozó kulturális alkotókat és alkotásokat, az műveletlen.
Mindkettő egyformán fontos az értelmiségiek számára.

Művelt az, aki tisztában van azzal, hogy mennek a dolgok. Legyen az jelen vagy múlt. Művelődni egyet jelent azzal, hogy információt szerzel, tájékozódsz.
Szóval szerintem az alapműveltség azoknak az ismereteknek a halmaza, amiket akkor gyűjtesz össze, mikor nem akarsz úgy élni, mint egy senki. Mikor a saját életed kérdéseire keresed a választ és kiMŰVELED magad azokból a dolgokból, amiktől lesz egy alap nívód és hiteles dolgok jöjjenek ki a szádon, nem pedig ész nélkül benyalsz dolgokat és csinálsz hülyeségeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!