A diplomások mekkora része tud viszonylag hamar, szakmájában elhelyezkedni?
Nem igazán értem most ezt a kérdést.
"Olyan helyen ahol szüksége is van a diplomára amit megszerzett és max 2 éven belül el tud helyezkedni."
Ha olyan diplomád van amire szükség van, akkor el tudsz helyezkedni benne. Ha salátadiploma, akkor pedig nem.
Nyilván tisztában vagy a piacképes diplomákkal, orvos, informatika, mérnök, stb. Ezeknek az elhelyezkedési aránya szinte 100%. Ha el akar benne helyezkedni, akkor el fog tudni benne helyezkedni, akár 1 hét alatt is.
A 2 kérdés teljesen üti egymást. A főkérdés arról szól, hogy egy diplomás (bármilyen) milyen hamar tud elhelyezkedni arányaiban, a második kérdés pedig a keresett diplomásokról szól.
Az volt a kérdés szerintem, hogy a diplomák hány %-a piacképes.
A kérdésre sajnos nem tudok válaszolni, mert azon a karon, ahol én vagyok, kb minden piacképes, és nem látom, hogy mennyien vannak máshol.
Most ez olyan, hogy van egy retek alapszakos diplomám, amivel semmit nem lehet kezdeni önmagában, de ha elviselném azt, amivel asszisztensnek lenni jár, akkor ugyanúgy találnék 2 hét alatt munkát, mint a tényleges szakmámban, amihez a diplomát utólag szereztem meg, mert az emberek fele papír nélkül dolgozik a szakmában. Szakirányú a papírom, de nem feltétlenül kell a munkához, soha nem kérték.
Szerintem az elhelyezkedés könnyű, szakmai melót találni is az. De hogy az a meló milyen, a fizetés milyen, az előrelépés milyen... Az nagyon változó.
Ez nem "szerintünk" kérdés, erről konkrét kutatások vannak. A frissdiplomások 70%-a tud egy éven belül elhelyezkedni, 30%-a pedig nem. Lásd pl. [link]
Hogy ki ez a 70%? A határvonal nem ott húzódik meg, hogy 70% az orvos, mérnök, közgazdász, 30% pedig a bölcsész... Hanem ott, hogy 70% volt gyakornok, szerzett releváns munkahelyi tapasztalatot, és mint frissdiplomás is mint némileg tapasztalt munkaerő tudott munkát keresni. A 30% pedig aki abban reménykedett, hogy "majd" talál munkát. Aztán ebből a "majd"-ból nagyon majd lett...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!