Melyik az értékesebb diploma: villamosmérnök vagy mérnökinformatikus?
Az egyetemi tandíj megtérülését vizsgáló kutatások szerint (tudod Amerikában az egyetemek fizetősek, emiatt nagyon fontos, hogy a tanulmányok megtérüljenek) a computer science a legjobb befektetés, azaz a programtervező informatikus az egyik legjobb diploma Magyarországon.
Ennek ellenére én azt gondolom, hogy a villamosmérnök tágabb elhelyezkedést tesz lehetővé, mint az informatika, mivel az összes informatikai állást lazán betöltöd vele, de ezen felül még villamosmérnök is lehetsz. Én például data scientistként dolgozom, és a csapatunkban lévő villamosmérnököknek nagy előnyük a domain ismeret (távközlési hálózatok paramétereit elemezzük).
Tehát én magam a villamosmérnökre mennék és eltolnám MSc vagy PhD szintre, de az informatikával se nyúlsz mellé.
Villamosmérnökből lehet IT szakember, visszafelé ez nem igaz.
Az viszont tény, hogy villamosmérnökként sok önfejlesztés kell ahhoz, hogy jártasabb legyél a programozásban.
Attól függ, sokan kicsit túloznak itt, mivel nincs teljes átjárás a fentebbi szakmák között.
Döntsd el, hogy a hardver vagy szoftver érdekel jobban.
Ha hardver, akkor villamosmérnök, ha szoftver, akkor mérnökinformatikus (vagy programtervező informatikus).
A ménökinfo és proginfo között pedig úgy érdemes dönteni, hogy mennyire tudod célirányosan, hogy mit akarsz.
Ha nagyon tudod, hogy mi kell és kell ahhoz a matek, akkor proginfo.
Ha nem tudod, hogy ezenbelül mit akarsz, akkor mérnökinfo, vagy ha kell valamennyi hardver ismeret.
Ha tudod mit akarsz, de a matek nem fontos és hardver ismeret se, akkor mindegy.
"mérnök szakra vagy infóra menjek"
Két mérnök képzést neveztél meg.
Az Mo.-on asszem proginfon és mérnökinfon is elsősorban Msc.
Szóval Bsc mindegy, szerintem érdemes mérnökinfo-ra menni, hátha megtetszik valami. Ott szélesebb tudást kapsz.
Msc-n meg, ha tényleg MI, akkor talán jelenleg még jobban jársz proginfo-val, de nézz majd utána. A BME-n tudom, hogy az MI Msc-n csak mellékspec.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!