Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Orvosisok, ti szoktatok...

Orvosisok, ti szoktatok egymáson gyakorolni?

Figyelt kérdés

Akik orvosira járnak, ha vannak itt, kíváncsi vagyok, hogy működik nálatok?

Szoktatok egymáson gyakorolni vért venni? Vizsgálgatni vagy egyéb, enyhébb dolgot.

Intubálni gondolom nem szokás gyakorolni vagy katéterezni, de a szondát ledugni az orron a gyomorba még belefér vagy ilyesmi.

Márhogy gondolom valamikor nemárt gyakorolni, ha gyakorlaton már csinálhattok ezt-azt.

És a beteg csak nem szeretné, ha rajta gyakorolnának akár egy sima vérvételnél.

Ha szoktatok, miket, hogyan?

2021. okt. 18. 07:35
 1/10 anonim ***** válasza:
8%
Azt nem tudom, hogy az orvosok szoktak-e egymáson gyakorolni, de mi teológus hallgatók a teremtés csodáját szoktuk egymáson… ;)
2021. okt. 18. 08:01
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

"a szondát ledugni az orron a gyomorba még belefér" Pont ez semmivel nem fér bele jobban, mint a katéterezés, hidd el...

Van szimulációs labor, ahol műanyag bábukon, eszközökön lehet gyakorolni. De aztán a betegek jönnek, igen. Persze csak felügyelettel, és megkérdezik tőlük, megengedik-e. Nem is hagyják sokáig bénázni az embert.

2021. okt. 18. 08:50
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagy normális 😂😂😂

Intubálni gondolom nem… dehogynem, kiveszem a hűtőből a drogot meg az izomrelaxánt, elaltatom, leállítom a légzését aztán max nem sikerül😂 LMA beleférne végülis, mondjuk megnézném a fejét, miközben a szájába tuszkolom.

Gyomorszonda… miért kéne egészséges emberen ilyet gyakorolni?

Max a vérvétel ok, mert se nem extrém, se nem kifejezetten fájdalmas.

2021. okt. 18. 09:47
 4/10 A kérdező kommentje:

Vannak bevállalósok. Jobb mint az extrém sportok.

Amúgy csak kérdeztem. :'D Ilyen pályára készülök, és nemértem egy bábun, hogyan lehetne jól begyakorolni.

De ezek szerint akkor félhetek, hogy szétcincálom valaki vénáját.

2021. okt. 18. 11:23
 5/10 A kérdező kommentje:
Tényleg, vannak halottak, akiken szoktak tanítani, azokon nem lehet ilyeneket gyakorolni?
2021. okt. 18. 11:26
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

A tetemek tartósítva vannak, nem olyan az állaguk, mint az élő emberé, és nem is ebből a célból vannak.

Az elméletet alaposan megtanulja az ember, aztán figyeli, a tapasztalt ápolók és orvosok hogy csinálják. Én ápolástan gyakorlaton vettem először vért, szerintem jobban is izgultam, mint a beteg, ő viszont szinte megtiszteltetésnek vette. Persze volt olyan is, aki nem akarta, hogy hallgatók nyúljanak hozzá, ami teljesen érthető.

Nem fogod szétcincálni senkinek a vénáját, mert nem fogják engedni. Ha második bökésre sem találod el, egész biztosan félreállít a főnővér, és megcsinálja ő.

2021. okt. 18. 13:29
 7/10 A kérdező kommentje:

Bár plazmaadásnál az én vénám sikerült egy jólirányzott mozdulattal pihenőre rakni.

De rendben, de az első vérveteli izgulás még messze van. Előbb az emelt biosztól, majd kémiától tervezek agybajt kapni, aztán jöhet a többi szépen sorban.

Privátban tudunk beszélni utolsó?

Ha esetleg ellátnál pár tippel

2021. okt. 18. 14:31
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy egyre több helyen jelennek meg szimulációs laborok, ahol lehet gyakorolni, nyilván ez lesz a jó irány hosszútávon. Mindazonáltal azt mondom, hogy bármit csinálsz, nézz meg előtte 1-2 yt videót, aztán hajrá. Nyilván ez első vénát nem egy 3 évesnek vagy egy kiszáradt 95 évesnek kell szúrni, hanem valami erős fiatalnak, akinek vakon is megszúrod. Minden olyan, hogy ellőször megnézed, más hogyan csinálja, majd elmagyarázza neked a lépéseid, aztán jössz te. Orvostanhallgatóként még benne van hogy bénázol, meg annyira idegen az egész, de később ez a technika jól lehet arra, hogy már az első beavatkozásaid is ügyesen csináld, max lassabban, mint aki rutinos (pl intubáció, centrálvéna stb). Amúgy meg annak, aki klinikumba készül, el kell mennie ápolónak egyetem alatt a szimpatikus szakterület egyik osztályára 😉
2021. okt. 18. 16:16
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Maximum fizikális vizsgálatot gyakoroltunk egymáson. Vénát akkor szúrtunk egymásnak szobatársaimmal, amikor nagyon szarul volt egyikünk és folyadék, illetve gyógyszert akartunk beadni.
2021. okt. 18. 18:29
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Szemészeten ki kellett fordítanunk egymás felső szemhéját (egyáltalán nem olyan durva, mint amilyennek elsőre hangzik). Illetve egyszer hatodévben nem volt jobb dolgunk a klinikán, úgyhogy az egyik csoporttársam szúrt nekem egy branült, de nem az oktatás része volt, hanem mi magunktól csináltuk. Meg egyszer fogadásból betettem magamnak egy nasopharyngealis (Wendl) tubust, mert csoporttársam nem hitte el, hogy kibírnám.

De alapvetően ahogy a többiek is írják az ilyen beavatkozásokat betegeken fogod elsajátítani.

A különféle bábukról és fantomokról annyit, hogy vannak dolgok, amire jók, vannak, amire kevésbé. Pl. a mellkaskompresszió mozdulatsorát viszonylag jól be lehet gyakorolni a babán, hogy éles helyzetben ne tök fogalmatlanul állj ott (még ha nem is olyan, mint az igazi ember). Szövetfolytonosság-megszakítással járó beavatkozásokhoz viszont kb semmi értelmük nincs, mert bár vannak vénázó, meg sebészi légutas meg thoracotomiás fantomok, ezek olyanok, hogy az első hallgató megcsinálja rajtuk a lyukat, onnantól kezdve lyukasak maradnak. Hiába vannak cserélhető betétek, ha nem cserélik őket, mert nincs rá pénz.

A halottakkal hasonló a helyzet, lehet rajtuk conicotomiát meg thoracotomiát gyakorolni, nagyon ritkán szoktak is (egy oktatóról tudok, aki csoportonként egy embernek meg szokta engedni), de ha már megcsináltad a lukat, ők sem gyógyulnak be és a számuk is korlátozott.

2021. okt. 18. 20:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!