Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan írjam fel az egyenletre...

Hogyan írjam fel az egyenletrendszert?

Figyelt kérdés

A butadién hidrogénel történő telítésének reakcióhőjét akarjuk meghatározni. Az alábbi adatol állnak rendelkezésünkre:

- 2,5g butadién tökéletes elégetésekor 114kJ hő szabadul fel, miközben vízgőz keletkezik

- 2,5g bután az előzővel azonos körülmények között elégetése során szintén 114kJ hő szabadul fel

A megadott adatok alapján kell kiszámítani a reakcióhőt. Addig eljutottam, hogy felírtam a reakcióegyenleteket, a tömeget átváltottam anyagmennyiségbe és egyenes arányosság alapján kiszámoltam a két égés reakcióhőjét. A bután és a butadién képződéshőjét kéne kiszámolnom, de nem tudom egyből, mivel a szén-dioxid képződéshője nincs megadva. Éreztem, hogy egyenletrendszerrel kéne valahogy megoldani, de nem jöttem rá hogyan. Megnéztem a megoldókulcsot, viszont nem értem, hogy miért pont úgy írta fel az egyenlrtrendszert. Valaki el tudná magyarázni? Előre is köszönöm.

2021. okt. 9. 19:16
 1/4 anonim ***** válasza:
Leírod, hogy hogyan számoltál és mik jöttek ki (vagyis hol tartasz)?
2021. okt. 9. 19:18
 2/4 A kérdező kommentje:
Annyi lemaradt véletlenül, hogy a vízgőz képzdődéshője is meg van adva -242kJ/mol
2021. okt. 9. 19:21
 3/4 A kérdező kommentje:

A 2,5g bután az 0,0463mol (eloszttottam a moláris tömegével, vagyis az 54g/mollal). Ha 0,0463mol elégetésekor 114kJ hò szabadul fel, akkor 1mol elégetésekor 2462,kJ hő szabadul fel, (egyenes arányosság alapján) ennyi az égés reakcióhője.

Ezután azt számoltam ki, hogy a 2,5g bután 0,0431mol (osztottam a moláris tömegével, vagyis 58g/mollal). Ha 0,0431mol elégetésekor 114kJ hő szabadul fel, akkor 0,0431mol elégetésekor 2645kJ, (eegyenes arányosság alapján) ennyi ennek az égésnek a reakcióhője.

2021. okt. 9. 19:26
 4/4 A kérdező kommentje:
A Hess-tétel segítségével próbáltam volna kiszámolni ebből a 2 reakcióhőből a bután és butadién képződéshőjét, de mivel nincs megadva a CO2 képződéshője, így egyből nem lehet, csak egyenletrendszerrel
2021. okt. 9. 19:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!