Hogy folyik az érettségi?
Olyanok kiesnek egyből, amihez helyesírás szükséges.
És mintha a pacin is fordítva ülnél. Szakmához kellene tantárgyakat választani. Persze ebben a korban még miden akar lenni az ember, és semmiről nem tudja, melyik az igazi. Meg változik is az még.
De a tantárgyak választása később szűkíti a lehetőségeket. Nem végleg persze. Olyan soha nincs.
Biológia pl. jól jön az egészségügy bármely területén. Vagy taníthatod. Ha jól megy, kutatólaboratóriumban is dolgozhatsz.
Mivel csak példa, nem fejtem ki bővebben.
Kémia szintén hasznos az egészségügyben, a biosszal együtt. Vegyiparban alapvető. Matek nagyon sok szakterületen fontos, és a logikus gondolkodás. Pl. építész nincs meg nélküle. Megint csak egy példa.
Az elsőnek igaza van, a szakmához szokás az érettségit választani. Vannak olyan tárgyak, amikből kötelező érettségizni: matek, magyar, töri és egy idegen nyelv. Illetve ha szakmát tanulsz, akkor lehet, hogy ahhoz kapcsolódó tárgyból is, de ezzel én annyira nem vagyok tisztában, más talán többet tud ebben segíteni. Plusz mindenképpen kell egy ötödik tárgy, de azt már te választod ki. Persze lehet több tárgyból is érettségizni, az orvosihoz például biológia és kémia is kell a négy kötelező mellé. De ott is az adott szakhoz kell tárgyat (és annak a szintjét, emelt vagy középszintet) választani.
Ha egyetemre szeretnél menni, akkor a felvi.hu lesz a legjobb barátod. Ezen keresztül fog folyni az egyetemi felvételi, és találsz elég sok infót az egyes szakokról és azok követelményeiről (pl. itt: [link] ). Itt fogják leírni, hogy milyen emelt szintű érettségire van szükséged, mikre kaphatsz majd plusz pontokat, hogyan számolják a vitt jegyeidet, stb.
Egyébként szerintem még ráérsz ezzel az egésszel. Nálunk 10. végére kellett kitalálni, milyen faktokra fogunk járni, ami nyilván jól jön, ha az ember az adott tárgyból mondjuk emelt szinten szeretne érettségizni. De ezt leszámítva az utolsó éved februárjáig van időd eldönteni, hogy pontosan miből érettségizel vagy hová jelentkezel. Úgyhogy nézegesd nyugodtan a Felvit, ha a továbbtanulás a cél, de nem kell pánikszerűen keresgélni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!