Mesterdiploma ér valamit?
Mert az alapszakkal nem mennek semmire sok esetben. Viszont van szak, amit nagyon megér megtoldani későbbi bérezés szempontjából.
Mindenki a saját lovát dícséri: te a diplomást nézed le, ő meg téged. Már aki. Szerencsére mindkét táborban vannak olyanok akik nem a végzettség felől közelítik meg az embereket.
"Hozzáértés: OKJ" - na ne r*högtess már! (Egyébként végeztem OKJ-t és mesterszakot is)
Abban viszont igazad van, hogy a "munkaadók 99%-a úgy is betanít az ő tervük szerint". Mert a munkaadó meg akarja találni a legolcsóbb (értsd. a legképzetlenebb) olyan munkaerőt, akinek megvannak azok az alapjai, hogy egyáltalán be lehessen tanítani. Nem érdeke, hogy a munkavállaló egy kicsivel is többet tudjon, mert akkor nagyobb a hatalma felette, a munkavállaló örül, hogy rabszolga lehet valahol, és nem fog "ugrálni".
Én megfordítanám: az alapszak az, aminek nincs értelme. Ha már belekezdesz valamibe, tanuld már meg rendesen, nekem ez a véleményem.
De abban igazad van, hogy a világ az igénytelenség irányába megy, sajnos. Egy 50 évvel ezelőtt érettségizett képességei messze meghaladják egy mai diplomásét, sajnos. Ott tartunk, hogy míg régen egy érettséginek is volt értéke, most már a diploma sem ér szinte semmit.
A diákok rengeteget melegednek az iskolákban, mégis, nagy részük szinte funkcionális anafabétaként kerül ki onnan. Magyar érettségin szövegértés??? Ez kb. egy alsós általános iskolás szintjének kellene lennie. Matek érettségin pontokat lehet kapni egy egyszerű százalékszámításért? Szintén egy 10 éves feladata. Meg kell csak nézni, a szakdolgozatok leadásakor hány olyan kérdés lesz, amiből kiderül, hogy az egyetem vége felé sem képesek egyesek önálló mondatokat megfogalmazni, a plagizációnak a fogalmát sem értik, nem tudják, hogy kerüljék el stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!