Ha író szeretnék lenni milyen egyetemre/tanfolyamra menjek?
Helló, sorstárs! Én is író szeretnék lenni, és nekem már csak egy évem van egyetemet nézni. Kerestem helyeket, hátha indítanak kifejezetten erre irányuló szakot, de semmit nem találtam. Őszintén csodállak a kérdésedért, én már félek ezt elmondani az embereknek. A családom mérnöknek szán, szóval kissé viccnek veszik az álmom.
Az apukám azt mondta, ha valamit nagyon szeretnék elérni az életben, tegyek érte, akarjam. Stehpen King - et eleinte rengetegen gúnyolták, a hibákat keresték az írásaiban. Mégsem adta fel, és hiába lebegett körülötte az emberiség véleménye, most ő a világ egyik leismertebb írója. Nem rég adott ki egy könyvet az írásról. Szóval, ha adhatod egy tippet: szerintem az írók tapasztalatait olvasd el, az ő véleményüket. Hiszen ők csinálják azt a munkát, amit mi is szeretnénk, az ő szavaik adhatják a legtöbb erőt.
Mellette pedig szerintem egy magyar szak tök jó. Semmit nem veszítesz vele. :))
évszázadok óta egy csomó író írt az írásról. stilisztikai, szakmai és egyéb fogásokról is. ezeket kimondottan írást tanító képzéseken, tanfolyamokon, workshopokon lehet leginkább elsajátítani, na meg elolvasni, amiket mások írtak ezekben a némákban.
kimondottan írást tanítani nem fognak egyik egyetemen sem. a magyar szak egyáltalán nem arról szól, hogy írni tanítanak meg, hanem a magyar nyelvet és a hozzá tartozó irodalmat tanítják. ez adhat jó alapokat hozzá, hogy képes legyél jól írni, hiszen az általad íróként is használt nyelvet ismered meg nagyobb mélységben, tudományos szinten. de a magyar szakos képzésnek nem az a célja, hogy a végén képes legyél jól írni, hanem hogy nagy mélységben ismerd és képes legyél értelmezni, vizsgálni, kutatni az irodalmi alkotásokat.
ahol tényleges írásra tanítanak valamennyire, az a kommunikáció szak, ahol a kommunikációt - így az írásokat és a nyelvet is - praktikus, gyakorlati oldalról vizsgálják, a minél jobb és eredményesebb művelés szempontjából közelítik meg. viszont itt sem első sorban könyv írásra fókuszálnak általában, hanem inkább újság, reklám és egyéb céges kommunikáció felől közelítenek. viszont a kommunikáció szakon (pláne újságíró szakirányon) sokkal inkább hangsúlyos, hogyan tudod jobban művelni, mitől eredményes, sikeres, népszerű, fogyasztható egy írás, mit hogyan érdemes alakítani rajta. de a kommunikáció szak is egy általánosabb rálátást ad csak a kommunikáció egészére, illetve néhány hangsúlyosabb részére. MINDENT nem fogsz megtanulni egyik egyetemen sem, csak alapismereteket, támpontokat kapsz, amik segíthetik a további elmélyülésedet a téged érdeklő területekben, jobban fogod tudni utána, hogy merre érdemes tovább nézelődnöd.
ráadásul az írásnak is rengeteg féle műfaja, területe van. még a könyv műfajon belül is eltérnek a regények, novellák, verses kötetek, naplók, életrajzok, interjúk, portrék- és riport kötetek, történelemkönyvek, tankönyvek, mesekönyvek, stb. mindegyik műfaj más, máshogyan közelít, más szabályai vannak, más praktikus fogásokat igényelnek, más célközönségnek szólnak, másoknak és máshogyan lehet és kell eladni.
ezen kívül az sem elhanyagolható dolog, hogy az írás egyik nagyon fontos része az is, hogyan sikerül eladni azt, amit írtál. ha nem gondolkodsz célközönségben, eladhatóságban, akkor könnyen lehet, hogy sosem lesz belőle üzlet és megélhetés. ha megélni akarsz az írásból, akkor azt kell írnod, amire a közönségnek igénye van - függetlenül attól, hogy neked tetszik-e. mellette persze a saját örömödre alkothatsz olyat is, ami téged érdekel és senki mást nem, de a számlákat befizetni csak pénzből tudod, amit csak azért fizetnek ki, amire van igénye a közönségnek.
#11 a szüleid valószínűleg azért erőltetik a műszaki pályát, mert azt akarják, hogy meg tudj élni valamiből és el tudd tartani magad. ez egyáltalán nem rossz cél és határozottan biztosabb jövőkép, mint az irodalom. mellette viszont ugyanúgy tudsz foglalkozni az irodalommal, ha igazán érdekel, akár párhuzamosan is tanulhatsz irodalmat és műszaki tudományokat.
Kell tehetség az íráshoz, de csiszolni is kell azt a tehetséget. Minden művészetnek van egyeteme, kivéve az írást.
Szerintem jó gondolat, hogy tanulj tovább, és persze a magyar és a kommunikáció szak ami hasznos lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!