Miért szeretted meg a közgazdaságtant?
Még nem tudom, hogy milyen irányban folytassam a tanulmányaimat.
A környezetem szerint illene hozzám a közgáz, úgyhogy szeretném jobban átlátni, hogy mi mindenről is szól.
Örülnék, ha megosztanátok, hogy mi keltette fel az érdeklődéseteket a közgáz iránt.
Egy családtagom egyszer azt mondta, hogy "a közgazdaságtan kinyitja előtted a világot".
Tényleg így lett. Megtanultam, hogy miként működik a gazdaság és benne az egyes gazdasági szereplők (cégek, háztartások, állami szervek).
Ennek köszönhetően fel tudtam építeni egy céget, megismertem a befektetések világát és tudom, hogy hogyan működik a gazdaság helyi, országos és világszinten.
Arra biztatnálak, hogy igyekezz minél többet megtudni a közgazdaságtanról, mert nagyon sok területe van. A reál érdeklődésűeknek ott a pénzügy és a számvitel, a humán beállítottságúaknak pedig a regionális tudományok, a különböző fejlődési modellek, a gazdaságpszichológia és a marketing.
Sosem voltam reálos típus, altalánosban 4es matekos voltam DE jártam magantanarhoz. Gimiben 9.ik után mar vegig 3as matekos (amúhy 4-es 5-ös tanuló), 11.ben fakultáltam is belőle, maradt a 3as.
Engem alapvetően a turizmus érdekelt (ma is érdekel) így jelentkeztem közgázra, de nem turizmusra hanem menedzsmentre.
Azt gondoltam ez univerzálisabb, kicsit komolyabban is hangzik és több teret ad.
Ma is érdekel a turisztika, de valóban a menedzsment szerintem több mindent lefed, sokkal több helyre vesznek fel ilyen végzettséggel is, jól kombinálható.
Szeretek emberekkel foglalkozni, kommunikálni, csapatban dolgozni, új skilleket es ötleteket szerezni. Szeretek prezentálni. Ez a szak ez ilyen.
Tanulsz könyvelést, megtanulod a hard közgazdasagtan alapjait de tanulsz sok humanosabb dolgot is.
Én azért (is) szeretem a közgazt mert a közhidelemmel ellentetben, nem csak könyvelésből áll oszt jónapot, hanem RENGETEG aspektusa van. Magába foglalja a jogot, matekot, informatikát, kommunikációt, stratégiát, ellátási lancokat, menedzsmentet, kultúra ismereteket, nyelveket, kommunikációt, történelmet stb stb. Nagyon nagyon sok mindent is tanulhatsz és kell is.
Pszichológia is szerepet játszik. Stb.
Szóval nem unalmas és hasznos is.
Gondolj bele hogy pl rengeteg ember nincs tisztában pénzügyekkel, nem tudja mibe fektesse a kis pénzét. Bemegy a bankba es fogalma sincs miről van szó.
Míg egy közgazdasz, akár ha csak alap szinten is, de kicsivel több rálátással rendelkezik, nagyjából tudja hogy milyen portfóliót lehet érdemes összerakni (lehetőségeihez mérten), tudja hol nézzen utána, mikre figyeljen es talán nehezebb a hangzatos szövegekkel becsapni hogy "4% kamat" mint a teljesen laikusokat.
Persze a befektetések is egy bonyolultabb téma ennél de talán tudtam érzékeltetni nemileg hogy mire gondolok.
2018ban kezdtem es abszolút soha egy percre sem bantam meg, pedig volt 1-2 tárgy amivel en is kínlódtam.
Aztán nemrég ösztöndíjat is kaptam (elég komolyat). Soha senki nem gondolta volna a világéletében 3as matekosról hogy közel 4.5ös átlagot tud produkálni es a matekkal voltam a legkevesebb gondom:D
Miért lettem lepontozva?:D
Kérdező, neked kell tudnod hogy mi az ami belefog férni az idődbe.
Lehet hogy hasznos lenne, de megszakadni azért nem kell, anelkül is be lehet kerülni egyetemre. Azért a gimi (is) a szórakozásról is szól, ne purcanj ki mire egyetemre mész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!