Érdemes érettségiig tartogatni a füzeteket/jegyzeteket?
Sziasztok!
Idén leszek 11. osztályos és már egy ideje foglalkoztat a kérdés, hogy ha az érettségi tételekben (elvileg) megvan minden elméleti anyag szépen rendezetten, akkor minek kéne tartogatni az év közben, tanár által lediktált vázlatokat meg fogalmakat?
Főképpen a humán tantárgyakra gondoltam, pl. töri, irodalom. Szinte mindegyik tanár állítja, hogy majd elő kell venni a régi füzeteinket és bizony abból tanuljunk; na de nálam már rég elakad ott a folyamat, hogy bűn rondán írok, és fogalmam sincs mi van beleírva a több évvel ezelőtti cuccaimba xDD
Itt akik már esetleg leérettségiztetek, ti hogyan készültetek fel a 4 éves tananyagból visszamenőleg? Előről mindent úgy ahogy van, vagy csak tételeket tanultatok meg és feladatokat oldottatok?
Hát szerintem ez tanárfüggő. Nekünk volt olyan tanárunk, aki már 9. osztályban mondta, hogy ne hajítsuk el a füzeteket, mert neki már nem lesz kedve 12-ben összeszedni/lediktálni a tételeket, és 12-ben vittük a régebbi füzeteket, és abból szedtük össze, és tanultuk meg a tételeket.
Aztán volt a töri tanárunk, aki elküldte nekünk mind a 20 tételt pdf-ben, szépen kidolgozva.
Én az emeltes (matek) füzeteimet mindet megtartottam. Még egyetemen is nagy segítség néha.
Magyarból jó vázlataim voltak, szinte a tétel egy az egyben, úgyhogy azok hasznosak voltak. A törit is megtartottam, és átlapoztam, mert ezzel felidéződött az az óra, de másra használhatatlan volt a töri jegyzetem.
2020-ban érettségiztem, így magyarra végül egyáltalán nem készültem (95+%), a törinek meg elég volt megtanulni a felét és a tippmixelős részt hagytam, arra úgyse éri meg tanulni (85+%). Lényegében a megadott esszék felét kidolgoztam, így ennyi volt a készülés.
Az idegen nyelvek füzeteit nyelvvizsgákig használtam, azokból készültem, rengeteg hasznos dolog volt bennük.
Másik faktos tárgyam füzetei kb használhatatlanok voltak, így az egész könyvet kijegyzeteltem előről. (Igen, ez hasznos volt, 3 hónap alatt a bukás szintről 85+%-os érettségire hoztam fel)
Viszont azért szóbelihez használtam volna a magyar füzetet, ha lett volna.
Szóval szerintem tartsd meg, talán nem foglal olyan sok helyet. Majd utána rituálisan elégeted, ha nem veszi meg senki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!