Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit tegyek ha nem megy az...

Mit tegyek ha nem megy az irodalom, verselemzés?

Figyelt kérdés

Más tantárgy megy, matek, biológia, kémia, szinte akármi.

De irodalom nem, nem is érdekel, alap fogalmakat sem tudok, egy versel nem tudok semmit kezdeni(a megtanuláson kívül).

De érettségihez ez is kell, hogy tanuljak meg verset elemezni, vagy úgy akármit ami irodalomhoz kapcsolódik?

2021. aug. 10. 20:56
 1/5 anonim válasza:
50%
Ha nincs munkád a tanulás mellett, akkor később nem fog emlegetni a tanár. :)
2021. aug. 10. 21:01
 2/5 anonim ***** válasza:
Nekem sem ment. Korrepetélás segített.
2021. aug. 10. 21:07
 3/5 anonim ***** válasza:

Én a matekkal vagyok így, az irodalmat pedig imádom :D

Szerintem is a korrepetálás lehet a megoldás

2021. aug. 10. 21:08
 4/5 A kérdező kommentje:
Akinek nagyon megy, az tudna dobni egy privátot? Persze ha szeretne. Hátha tudna segíteni.:)
2021. aug. 10. 21:10
 5/5 anonim válasza:
64%

Fú, pont fordítva voltam (irodalom meg angol ment könnyen, ezen kívül csak a művészeti tárgyak). Az alapfogalmak, alkotók élete stb az mind úgy megy, mint a többi tantárgynál - hát...be kell magolni, ezen nem lehet segíteni nagyon.

Viszont a verselemzés! Ha azon az úton akarsz menni, hogy megtanulod a "legfontosabb" verseknek nagyjából a jellemzőit, jelentését, az eléggé hosszú, és nem is biztos, hogy mindegyiket meg tudod tanulni (vagy eszedbe jut, hogy megtanuld). Persze, ha nem megy máshogy, akkor csinálhatod így :) Mivel - gondolom, ha érettségiről kérdezel már - nincs annyira sok időd, ezért lehet ez az elsődleges módszer, aztán próbálod megsegíteni - azért leírom a másik verziót :) De no para egyébként, mindenkinek van olyan tárgy, ami nehezen megy. Tudom, hogy ez ilyen Stréber dolog nagyon, de esetleg megkérhetnéd a tanárod is, hogy segítsen, a verselemzésnél tényleg segít a tapasztalat.

Ha akármit olvasol, amit szeretsz, akár, nem kell tananyagnak lennie, akkor is tapasztalatot szerzel elemzésekhez, ugyanazt csinálod, mint a dogákon, jó esetben - csak nem térsz ki konkrétan a rímképletekre magadban, de azért jobbára elfog egy érzés, sejted, hogy "mire gondolt a költő". Nyilván sokkal könnyebb, ha jobban szereted az olvasást eleve, és/vagy van egy jó tanárod, aki nem veszi el az élettől is a kedvedet a magyarórákkal. Szóval, ahhoz, hogy "magától" jöjjön (nem tudom, nektek mondták-e, nekünk mindig, hogy mindent elfogadnak elemzésben, ha értelmesen meg tudjuk magyarázni, alátámasztani, hogy miért gondoljuk), elég sok háttérmunka kell - ezeket az alap dolgokat tudni, hogy ki-miért-mikor írta, meg az alakzatokat, meg ilyesmiket, és máris sokkal előrébb vagy, ha oda tudod kötni valamihez - pl. második világháború, vagy általában a korszak, amiben élt, vagy a körülmények más része (pl. József Attila: Tiszta szívvel - kb 100, hogy szeretnék hallani az egyetemes sztorit). De utána sokkal könnyebben jön, és biztosabb lesz, mintha csak megtanulsz egy elemzést valamihez - amit utána jól elfelejtesz az összes többi dologgal együtt, amit nem használsz nagyon sokat. ÉS a későbbiekben nagyon sokat segít, ha egyetemre/főiskolára akarsz menni, sőt, szerintem később, a "felnőtt" életben is :) De valszeg most érettségi előtt még nem akarsz ennyire a jövőbe tekinteni, szóval ha ezt csak érdekességképpen veszed, az is ok :)

2021. aug. 10. 21:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!