Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szerintetek miről érdemes...

Szerintetek miről érdemes oktatóvideót készíteni?

Figyelt kérdés

Szeretnék csinálni egy Youtube szemléletformáló és oktatócsatornát, de nem tudom, mire lennének vevők a nézők.

Egészen otthon vagyok a matematika világában és némileg a villamosságtan és programozás (C, PHP) területén. Mit javasoltok? Milyen kérdésekben segíthetnék az embereknek?

2021. aug. 4. 17:58
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

#10 "hirtelen megzápult a feje, és fennhangon hirdetve, hogy senki nem állt melléje, mindenki csak kritizálta, dobta az egészet."

Az a "hirtelen" általában jóval hosszabb folyamat a felszín alatt a másik lelkében, elméjében. Te kívülről semmit nem látsz belőle, mert teljesen más szemszögből és egészen más szemüvegen keresztül nézed az ő történetét, de fogalmad sincs róla, hogy a másik mennyi és milyen démonnal küzd magában, amikor nem látod, épp nem szerepel, nem forog a kamera. Van, akit a siker éltet és ösztönöz, de egyáltalán nem biztos, hogy azt a megfelelő formában kapja és sikerül jól megélnie. Van akit viszont egyáltalán nem a figyelem és népszerűség hajt, sőt olyan is van, akinek a szereplés és népszerűség sokkal nagyobb erőfeszítést jelent, mint amennyi örömet jelent. Sokan pedig rosszul mérik fel a saját helyzetüket. Mivel másoktól azt látják, hogy a szereplés és a siker a megoldás, belevágnak, de egy csomó mindennel nem számolnak, amivel ez együtt jár és nem is mindenkinek sikerül a saját életében a megfelelő helyre tenni és megfelelően kezelni ezeket, ami képes felemészteni, megborítani az embert.

A közönség a blogok/vlogok készítőiből kívülről csak a sikereket, eredményeket, csillogást látja és az előnyeit élvezik, hogy mennyire klassz az a tartalom, amit nézhetnek, olvashatnak. A készítésből általában semmit, vagy max nagyon keveset látnak az emberek, hogy mennyi munka, idő, energia megy az elkészítésébe. Ahogyan külső szemlélőként a trollok, kommentek, beszólások, negatív üzenetek (pláne a privátban érkezők) is egészen máshogyan érintenek, jutnak el hozzád, míg az alkotó minden ilyenről értesítést kap, minden ilyen eljut hozzá és akár sokkal súlyosabban is érintheti őt, mint amit egy másik, pozitív üzenet képes ellensúlyozni. Eleve van valami olyan marketinges tézis, hogy egy negatív hírt öt pozitív hír képes csak ellensúlyozni. Pszichésen ez akár még súlyosabb is lehet és tudat, illetve hangulati állapottól függően ez az arány akár sokkal rosszabb is lehet. Akár odáig is eljuthat valaki, hogy már a pozitív visszajelzést is negatívként éli meg, mert ő nem úgy látja a saját sikereit és mások dícséreteit sem, ahogyan azt a másik gondolja.

2021. aug. 7. 11:25
 12/15 anonim ***** válasza:
#11, nem nagyon hiszem, hogy értetted, mit írtam, de lehet, hogy tán azt sem érted, te mit írtál. Én a néző/résztvevő szempontjából írtam, az meg úgy van, hogy hirtelen. Ki a fenét érdekel egy érzékelhetetlen folyamat, hogy mióta tart? Az általam látott esetek közül egy sem mondta, hogy gyerekek, ez nekem túl sok, fogjunk össze, segítsen valaki, satöbbi. 5 évig nyomta lelkesen, és egyszercsak felrobbant.
2021. aug. 7. 14:03
 13/15 anonim ***** válasza:

#12 "Ki a fenét érdekel egy érzékelhetetlen folyamat, hogy mióta tart?"

Például, aki benne van és átéli, elszenvedi azt és belülről szemlélve fogalma sincs, hogy kívülről mi látszik belőle?

Attól, hogy te nem veszel róla tudomást és még amikor felhívják a figyelmed rá is lesöpröd az asztalról az érvet, hogy téged ez nem érdekel, attól még nagyon is hat a YouTuberre és befolyásolja a döntéseit.

"Az általam látott esetek közül egy sem mondta, hogy gyerekek, ez nekem túl sok, fogjunk össze, segítsen valaki, satöbbi. 5 évig nyomta lelkesen, és egyszercsak felrobbant."

Talán pont azért, mert sejtették, hogy a válasz az lesz, amivel te is kezded: "Ki a fenét érdekel"

Ez persze akár téves feltételezés is lehet. Pont ugyanúgy nem tudom, ahogyan te sem. Az is lehet, hogy büszkeségből nem kértek segítséget, nem próbáltak megoldást találni. Nagyon sok ember úgy gondolja, egyedül kell megoldania minden problémát, vagy nincs értelme küzdeni vele.

Az is lehet, hogy próbált ő megoldást találni, csak nem biztos, hogy jól, vagy jó helyen próbálta. Akár még segítséget kérni is próbálhatott, csak az nem, vagy nem úgy jött át, ahogyan ő gondolta, ezért neked fel sem tűnt, hogy az erről szólt.

Ezek persze mind találgatások. De attól, hogy te nem láttad az előzményeit, attól még jó eséllyel nem egyik napról a másikra következett be.

Ne felejtsd el, hogy ez egy nagyon furcsa és egészen más jellegű kapcsolat, mint amikor két ember egymással szemközt ül és közvetlenül egymással beszélget. A YouTuber egy rakás emberhez beszél egyszerre ugyanazokkal a szavakkal, amiket százak-ezrek értelmeznek mind sok féle képen és reagálnak ezekre sok féle módon, amik egy része visszajut és hat valahogyan, más része nem jut vissza.

"Én a néző/résztvevő szempontjából írtam"

Pont ezért tettem hozzá, hogy a másik oldalról máshogyan is kinézhet, amit te ilyennek látsz. Mert a dolgok általában más oldalról máshogyan néznek ki és a legtöbb dolognak minimum két féle olvasata szokott lenni, de inkább jóval több.

A kérdező viszont videó készítés oldalról közelít a történethez és nem árt, ha látja, hogy bizony ezek összetett kérdések, amiket érdemes lehet összetetten vizsgálni. Már csak azért is, hogy ő ne járjon ugyanígy.

2021. aug. 7. 15:27
 14/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Igazából az explicit oktatóvideók kommentjeiben nem tudom, mennyire jellemző a trollkodás, de őszintén szólva nehezen tudom elképzelni, hogy valaki megnéz egy ilyen videót, nem érdekli/nem az ő stílusa/jobban ért hozzá, ezért ír egy felvételhez kommentet, aztán ezt megismétli a többivel is. Az építő jellegű kritikát nem ide sorolva.

Az utolsó 4 választ mind a 2 oldalról értem. Nem egyszerű a sok folyamatosan érkező negatív visszajelzést befogadni vagy kezelni, viszont a nézőnek is kellemetlen, ha egyszer csak azt látja, hogy itt valami megváltozott.

2021. aug. 10. 00:03
 15/15 anonim ***** válasza:

Nem feltétlenül kellenek hozzá negatív visszajelzések, hogy benned negatívan csapódjanak le dolgok, de amíg nem vagy abban a helyzetben nem nagyon érted meg - ha meg majd belekerülsz, akkor mások nem fognak megérteni téged...

Próbáld ki és remélhetőleg téged majd elkerül ez és minden jól alakul neked és a nézőidnek is!

2021. aug. 10. 00:31
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!