Mennyi pénzt kellene adnom a kollégista lányomnak?
Most ősszel kezdi a gimit egy innen 70km-re lévő városban úgyhogy kollégista lesz. Az ismerősi körömben senkinek nem kollégista a gyereke ezért nem tudom pontosan mennyi pénzt kéne neki adnom.
Arra jutottam hogy így csinálnám:
Elváltunk és az az apja 30 ezer gyerektartást fizet ezért én is adnék neki még 30 ezret hogy egyenlően fizessük a dolgokat. Így kijön a 60 ezer. Ebből levonnám azt amit a kolis menzára kell fizetni (mivel kap 50% kedvezményt ezért ez gondolom 10 ezer körül lesz, nem tudom pontosan melyik étkezés mennyibe kerül pontosan csak azt hogy reggilet nem ott eszik majd) Így marad 50 ezer. Arra gondoltam hogy ezt minden hónap elején utalnám a kártyájára, így ez a havi pénze lenne. Ebből venne kaját, meg egyéb dolgokat is emire a hétköznapokban szüksége van. Ez mellett tervez ebből a pénzből félrerakni is mivel az utolsó érettségi évben ki szeretne költözni a kollégiumból és szobát bérelni. Szerintetek sok/kevés vagy pont megfelelő ez a pénz? Ha van kollégista gyereketek akkor ti mennyit adtok a neki? Előre is köszönöm a válaszokat
Mit kap a menzán? Reggeli, ebéd, vacsora? Mert akkor az jó, 2500-ból simán ki lehet jönni úgy. Mondjuk ha háromszor is kap kaját, az is kérdés, hogy milyen minőségű. Mert pl. nálunk is volt menza a kolisoknak, de nem a koliban, hanem a közelében, ezért nem mentek el a kolisok reggelizni, mert nem érte meg. Akkor ugye reggelit venni kell mindig. Ebédelni megint kérdés, hogy el tud-e jutni a koliba, ha ebéd előtt és után órája van, és esetleg még messze is van az ebédlő a sulitól. Vacsorával ugyanaz, mint a reggelivel.
Ja meg ha a többiek nem esznek a kajáldában, akkor ő sem fog egyedül elmenni, amíg a haverok mást csinálnak, úgyhogy lutri a kaja.
Viszont hétvégéről vihet fel otthoni kaját, ez felmerült benned is, ugye?
Hétvégére tuti, hogy mindig haza tud menni?
Írj nyugodtan, voltam gimis, sok kolis ismerősöm volt :)
Én (vidéki) egyetemistaként is elvoltam 50k-val úgy, hogy koliban laktam és gyakran jártam haza (ebben benne volt a koli ára és a hazautazásokhoz vonatjegy. Meg persze az a kaja, amit nem otthonról vittem, hanem főztem). Előző félévben volt ez, szóval nem 20 éve.
Szerintem bőven elég és nyugodtan utald hó elején, ha bízol benne, még fogja tanulni kezelni. Ha nem megy, akkor persze lehet sűrűbben kisebb összegeket.
2es,
"Mit fog enni az a gyerek 50 ezer forintból, ha még félre is akar rakni, meg minden egyéb kiadását is ebből kell fizesse?"
Nehogy már éhen haljon ennyi pénzből...Te a gyermekedet ezek szerint 100k-val engeded el, mert csak annyiból lehet értelmes kaját venni? Vicces vagy!
Kérdező, szerintem is elég ez az összeg és nyugodtan utald át neki egyben az egészet. Legalább így megtanulja beosztani a pénzét.
Én fele ennyit kapok havonta, és bőven elég, úgyis, hogy nem fogom vissza magam költekezés terén. Ennyi pénz bőven elég lesz neki. Reggelit bőven fog tudni magának venni 1000 forint alatt. Én mindig péksüteményt és üdítőt veszek magamnak, és általában 600-700 forintból kijövök. A kolis kaja biztos nem lesz 10 ezer. Én reggelit és vacsorát kapok a koliban, és miután visszamentünk májusban, az utolsó 1 hónapra alig több, mint 5 ezer forintot fizettem 50%-os kedvezménnyel. És hétvégente biztos, hogy haza fog menni. Ez gimi, nem egyetem. Lehet, hogy évente egyszer-kétszer megszervezik, hogy hétvégére mindenki bentmarad a koliban, mert van ilyen, de általában mindenki haza megy. És bizony otthonról is kell majd vinnie kaját, mert szinte biztos, hogy vasárnap este nem lesz vacsora, így csak azt tud enni, amit visz.
Azt pedig nagyon gyorsan felejtse el, hogy ő utolsó évben szobát fog bérelni. A koliban is fog tudni tanulni, és nem éri meg csak ezért kimaradni az utolsó évben mindenből. Egy jó koliban rengeteg programot szerveznek, és ezekből nem éri meg eldobni. És kíváncsi lennék, hogy a lányod milyen indokkal akar utolsó évben kiköltözni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!