Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért van ilyen sok diplomaell...

3 napos mákos lecsó kérdése:

Miért van ilyen sok diplomaellenes?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Hol is kezdjem... szeretném megértetni veletek az álláspontom és annak hátterét mert egy meddő vita nem vezet semmi jóra.

Szóval 19 éves vagyok, egy Budapesti egyetemen végeztem most el az első évet Mérnökinformatikus Bsc-n. Középiskolának (szakgimnázium, immár technikum) az akkori hvg ranglista második helyezettjét választottam. Itt szoftverfejlesztő ágazaton(FEOR és egyéb kódokat nem tudok, ne haragudjatok :( ) kezdtem tanulni. Végig azt éreztem, hogy olyan kevés dolgot tanulunk, hogy ez a munkaerőpiacon biztos nem ér semmit. Pedig nyilván tényleg egy jó iskolában tanultam. Erről meg is győződtem, körbekérdeztem más, állami intézmények diákjai közt és ők 4 év alatt szintén nevetségesen keveset tanultak (2. évben tanulták mi az a foreach ciklus xD). Én végül 2 emelttel és 2 választott tárggyal érettségi után egyből egyetemre jelentkeztem vagyis nem maradtam 5. évre.

Ebben az egy évben az egyetemi anyag elhagyta a középiskolai anyagot, (elkértem a technikusoktól a jegyzeteiket). Ráadásul sokkal mélyebb tudást kaptunk más határterületekről is. De ugyanakkor azt érzem, hogy nem lenne senki aki alkalmazna. Nyaranta diákmelósként dolgozom, vidéken nem igazán van az informatikának ipara, a covid miatt meg nem alakult úgy, hogy fennmaradjak Pesten.

Így, hogy látom mennyivel több tudást ad az egyetem és látva azt, hogy senki se tud az OKJ-val elhelyezkedni (Jó na 1 srác eltudott a netszolgáltatóhoz diszpécsernek), nem tudom miért van rengeteg ilyen vélemény, hogy:

-Felesleges a diploma, életrevalónak kell lenni, vállalkozni kell.

-A középiskola sokkal gyakorlatiasabb tudást ad. (Actually no, egyetlen egy gyakorlati dolgot se kellett soha csinálnunk középiskolában ugyanakkor egyetemen sem)

-Nem keres többet egy diplomás mint egy érettségivel rendelkező ember. (Én nem tudom mennyit fogok keresni diplomásként, de diploma nélkül 0ft-ot tudok megkeresni diákmeló nélkül szóval biztos, hogy több mint a semmi)

-Egyetemen csak húzzák az időt a diákok. (Van ilyen is, olyan is de félévente 440.000 forinttal számolva szerintem a legtöbben nem lébecolni vannak itt)

-Felesleges dolgokat tanítanak az egyetemen. (Én még a Fourier-sorba fejtés értelmét is látom)

Szóval most ezeket az érveket azt szeretném, hogy megcáfoljátok. Legyen ilyen "change my mind" szekció.

2021. jún. 13. 14:10
 1/9 anonim ***** válasza:
78%

Aki nem KÉPES diplomát szerezni, az meggyözi magát, hogy FÖLÖSLEGES!

Meg általában azt nem tudják felfogni, hogy ahhoz, hogy egy társadalom müködöképes legyen, kell DIPLOMÁS és SZAKMUNKÁS is - egyik sem elég egyedül semmire.

2021. jún. 13. 14:21
 2/9 A kérdező kommentje:
De én csak azt mondom, hogy diploma nélkül nem találok munkát :(
2021. jún. 13. 14:23
 3/9 anonim ***** válasza:
38%
Aha persze. Diploma nèlkül nem lehet munkát találni :D
2021. jún. 13. 14:25
 4/9 A kérdező kommentje:
Oké kérlek akkor bökj rá egy 8 órás állásra ahol engem alkalmaznak Szeghalmon és annak 10km-es körzetében.
2021. jún. 13. 14:29
 5/9 anonim válasza:
57%

Diplomás vagyok.

ÉN, azon "DIPLOMÁSÉRTELMISÉGIISKOLÁZOTT" emberkék ellen vagyok, akik:

- Sipítoznak, hogy a Büfé - Ruhatár papírjukkal nem találnak melót, vagy ha igen, ott miért fizetnek nekik havi 800-at, meg céges BMW-t.

- Diplomázik. De már 1. - 2. évesként is tudja, hogy nem akar az lenni, és nem is fog, de elveszi a helyet mások elől.

- És végül a kedvencem, ami a volt cégemnél megtörtént! Bejött sipítozni az IT-s kölyök, hogy ő miért kap kevesebbet, mint az egyik szerelő? És még neki állt feljebb, mikor elküldtem az anyjába, mert besértődött a valóságon, azaz, hogy IT-st találok 1-2 nap alatt. De épület-villamossági szerelői végzettségű, liftszerelőt meg nem, mert aki most van, azt is majd 6+ hónapig vadásztuk.

2021. jún. 13. 15:09
 6/9 anonim ***** válasza:
50%
Én annó fél év után otthagytam az egyetemnek csúfolt bohóckodást, egy senior barátom mentorálásával egy évig tanultam otthon, mielőtt juniorként fejlesztőként elhelyezkedtem, mindezt úgy, hogy állásinterjúkon mindíg második-, harmadik körös voltam jópár végzett egyetemistát lenyomva. Na ennyit fog érni a diplomád, főleg ebben az iparban.
2021. jún. 13. 15:12
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Én sokak által büfészakosnak hívotr bölcsész vagyok. Ehhez képest hamarabb elhelyezkedtem, mint a legtöbb IT-s, és a fizetésem is hasonló.
2021. jún. 13. 18:35
 8/9 anonim ***** válasza:
11%
Kevés a szakmunkás, és aki van, az annyit kér a munkájáért, amennyit nem szégyell. Egy nagy, csőgörénnyel nem elhárítható dugulás kezelése 40 ezer Ft, míg egy programozó kétéves tapasztalattal lehet, hogy még átlag alatt keres.
2021. jún. 13. 19:49
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Objektíven nézve a szakmunkás inkább gyakorlati megközelítésből tekint egy munkát munkának, amíg a legtöbb diplomás inkább a teoretikus jellegű munkát tart értékesnek. Pénz szerintem nagyon változó. Vannak vegletek persze IT-ban ahol keveset keresnek (jellemzően nem ők a programozók), és persze vannak nagyon jól kereső szakmunkások is.
2021. jún. 13. 21:56

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!