"Mennyi a p és q prímszámok összege, ha 145p²-p=q²-q?"

145×25-5=3620
61×61-61=3660

Emeljünk ki p-t és q-t:
p*(145p-1) = q*(q-1)
Nyilvánvaló okokból, hogyha p;q pozitív prímek, akkor p>=q esetén a bal oldal mindig nagyobb lesz, így p<q marad. Ez azt jelenti, hogy a jobb oldal osztható kell, hogy legyen p-vel. Nyilván p|q nem fog működni, így marad az, hogy p|(q-1) lesz igaz, vagyis q-1=k*p, ahol k valamilyen egész szám. Ezt írjuk be:
p*(145p-1) = (k*p+1)*k*p, osztunk p-vel:
145p-1 = (k*p+1)*k, kibontjuk a zárójelet:
145p-1 = p*k^2 + k, rendezzük:
145p - p*k^2 = k+1, kiemelünk p-t:
p*(145 - k^2) = k+1, osztunk a zárójeles tényezővel:
p = (k+1)/(145-k^2)
Mivel p egész, ezért a törtnek is egésznek kell lennie. Értelemszerűen a k+1 mindig pozitív, így a nevezőnek is annak kell lennie:
145-k^2 > 0, ennek megoldása
gyök(145) > k, vagyis 12>=k
Tehát k, így p lehetséges értékeit le tudtuk szűkíteni 12 lehetőségre, amiket akár végig is lehet próbálni, viszont azt is tudjuk, hogy a számláló nagyobb kell, hogy legyen a nevezőnél, tehát
k+1 > 145-k^2, ennek megoldása k>11,54, vagyis k>=12 jön ki.
A két egyenlőtlenséget összevetve csak a k=12 jöhet szóba. Így pedig
p = (12+1)/(145-12^2) = 13/1 = 13, így pedig
145*13^2-13-p=q^2-q, ennek megoldása pedig q=157, ami szerencsére prím.
Ha negatív prímek is játszhatnak, akkor még tovább kell számolni.
4-es, igen, közben én is rájöttem, hogy valamit benéztem.
Nem tudom, hogy ennél van-e elegánsabb megoldás, nekem ezt sikerült kiizzadnom magamból.
Valamint azt sem tudom, hogy másodfokú egyenlőtlenségeket mennyire lehet zrínyis versenyen megoldani. Persze, meg lehet, csak a szint a kérdéses.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!