Mennyit dolgozik egy egyetemi oktató?
Az én párom egyetemen tanít, így tőle tudom (meg tapasztalom is sajnos...), hogy nagyon durva meló, ami eléggé igénybe veszi az embert.
Ő már megszerezte a doktoriját, de még tanársegéd, éve óta várja az előléptetést adjunktussá. 14 órája van hetente (plusz fogadóóra), az órákra való felkészülésre otthon legalább két- vagy háromszoros időt fordít.
Emellett elvárják tőle a tudományos tevékenységet (cikkírás, konferenciákon való részvétel stb.)
Félévente akár 3-4 szakdolgozat vezetését kell vállalnia (40-60 oldal fejenként), heti rendszerességgel konzultál a hallgatókkal. Adott esetben ugyanennyi ismeretlen dolgozatot kell elolvasnia és osztályoznia félévenként.
Ehhez jön még a vizsgaidőszakban a saját vizsgáin túl mindenféle vizsgabizottságban való részvétel.
Aztán ott van a pályázás, ami szintén kötelező: ha megnyered, semennyi pénzt sem kapsz, sem órakedvezményt, de az egyetem mégis levon egy ún. "rezsiköltséget". Ezt csak a szabadidejében tudja megtenni, így az egész nyara ekörül forog.
Mindig mondom neki, hogy a versenyszférában talán jobban érvényesülne, de ő nagyon ragaszkodik a tanítványaihoz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!