Hogyan zajlik egy emelt érettségi javítása?
Figyelt kérdés
Az addig oké, hogy kiosztják egy javítótanárnak, de utána kiellenőrzi, hogy szabályosan javította? Van egy elnök, aki átnézi az összes javított érettségit, és ha még hibát talál benne, akkor felüljavítja? Mi van, ha olyan a hiba, ami nem egyértelmű (például azt írja a megoldókulcs, hogy ,,bármilyen más helyes válasz elfogadható''), de az elnök úgy gondolja hibás, akkor ezt is felüljavítja?2021. máj. 17. 22:24
1/6 anonim 

válasza:

Ez inkább az utolsó kérdésedhez szólna, ha nem fogadják el a megoldásodat, akkor a betekintés után fellebbezhetsz, ha te úgy véled, nem javították helyesen pl a 7.feladat b részét. Ezt tüzetesen átnézi egy javítótanár és eldönti, hogy ad rá pontot vagy sem. Az is megeshet, hogy levon pontot, az ő döntése viszont már nem változtatható.
2/6 A kérdező kommentje:
Engem az érdekel, amit május 31-én fogok megnézni, az utána lévő részt tudom, hogy zajlik. Konkrétan az érdekel, hogyha valaki ,,jószívűen'' javította, akkor azt átnézi-e utána valaki, és az a valaki levonhat olyan helyen pontot, ahol a megoldókulcs nem konkretizál?
2021. máj. 17. 22:38
3/6 anonim 

válasza:

31-e után ha nem fellebbeztél, akkor június közepén a közép szóbeli nyitónapján, ahol meg kell jelenni (tudom, hogy nincs szóbeli, de meg kell jelenni) ott lesz egy vizsgaelnök. Ő szúrópróba szerűen még belenézhet, nem nézi át az összeset és ha mindent okénak talál, akkor hivatalosítja az eredményt és azon a reggelen kihirdeti az elért eredményeket. Ekkor válik véglegessé és hivatalossá az érettségi írásbeli eredményed.
4/6 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm a válaszokat! Akkor ez azt jelenti, hogyha a javító nem csúszott át valamilyen eget rengető hibán, akkor elég valószínű, hogy az ő általa javított a végleges eredmény?
2021. máj. 17. 23:03
5/6 anonim 

válasza:

Nagyon ritkán van, hogy a vizsgaelnök hibát talál az emelt feladatlapokban. Ilyenkor inkább a közép szinten tudnak megcsúszni túl jószívűen javított dolgozatok. Valószínűleg az lesz a végleges, amit 31-én látsz.
6/6 anonim 

válasza:

A javító kijavítja. Van, ahol van felüljavító tanár is, aki a dolgozatok 25%-át átnézi, nem az összeset. A kisebb vizsgahelyeken nincs. Egy dolgozatot elég egy tanárnak javítania általában.
Ezután megtekinted, fellebbezhetsz.
A vizsgaelnök csak a középszintű dolgozatokkal dolgozik, az emelthez semmi köze, azt csak tudomásul veszi, soha nem találhat hibát benne. A fellebbezés esetén is a kormányhivatal jelöl ki új javító tanárt, nem a középiskola.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!