Ha félbehagytam az államilag támogatott egyetemi szakomat 2019-ben, hol tudom ellenőrizni, hogy van-e tartozásom?
Egy államilag támogatott szakot nem végeztem el, jogviszonyom 22019-ben megszűnt. Utána egy 2 éves OKJ elvégzése következett, majd a nyár elteltével dolgozni kezdtem.
Még kaptam egy postai levelet arról, hogy megszűnt a jogviszonyom, de utána semmit, és abban sem volt benne hogyan tovább.
Valaki esetleg tudja, ilyen esetben hol lehet meglesni, van-e tartozásom vagy sem?
Mivel sose kaptam semmilyen értesítést, gondolom nincs, de ezen csodás hazai rendszereknél semmit sem lehet tudni...
Postán kellett volna már rég kapj határozatot, tértivevényes levélben (tehát csak neked adják át, nem dobják be a postaládába. Ügyfélkapun esetleg még megnézheted az üzeneteidet, de nem valószínű, hogy van tartozásod, mivel azt az értesítést követő 30. napig be kell fizetni, különben a NAV küldött volna már felszólítást és behajtókat, stb.
Mennyi ideig jártál egyetemre? Alapképzésen az első félévet, osztatlan mesteren pedig az első két félévet nem fizettetik vissza.
Ügyfélkapun semmi ehhez kapcsolódó üzenetet nem kaptam eddig, de más felületen sem. Sima alapszakon voltam, és sajna több félévem ment a levesbe.
Én is erre gondoltam, hogy már biztosan kerestek volna, ilyen esetben csak nincs az, hogy évekig hallgatnak, majd egyszer a jövőben valamikor egy, a kamatoktól többszörösére emelt összeggel kopogtatnak az ajtómon.
Csak zavaró, hogy ennek semerre nem lehet utánajárni.
Hivatalosan a szabályozás úgy van, hogy legkorábban a kiiratkozást követő 1 év múlva állapítják meg a tartozásod, hiszen ha azon az egy éven belül ismét beiratkoztál volna egy felsőoktatási intézménybe, 1 éven belül, akkor nem lenne tartozásod.
Most viszont a vírus miatt máshogy kezelik egy kicsit a dolgokat, neked pedig ugye ebben az időszakban vált esedékessé az 1 év letelte... Fogalmam sincs mit tudnál csinálni ebben a kavarodásban.
Esetleg hívd fel az OH ügyflszolgálatát, hátha ők biztosabb információt tudnak mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!