Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért van ekkora hiány villany...

KIakadtam00 kérdése:

Miért van ekkora hiány villany szerelőbol és pl szakács öl vagy akár hegesztőbol miközben elég jól fizető szakmák ezek?

Figyelt kérdés
?
2021. ápr. 28. 22:32
 1/6 anonim ***** válasza:

Csak saját példából tudok beszélni, de nekem a szüleim közül csak 1 diplomás, a másik technikumot végzett, viszont első osztály óta hallgattam, hogy egyetemre kell menni és a legtöbb osztálytársam ugyan így van ezzel.

Valamiért szerintem bennmaradt az a felfogás a köztudatban, hogy a kétkezi munka rosszul fizet. Eközben a legtöbb humán egyetemi szakon túlképzés van és nem tudnak elhelyezkedni a diplomájukkal olyan munkakörben, aminek az alapjait 3-4 évig tanulták.

És Magyarország népességére lebontva rengeteg diplomás van és rengeteg egyetem van. Nem kéne ennyi belőle, mert a vidéki egyetemen van hogy nem is indul el egy szak, annyira aluljelentkezés van, a budapesti egyetemeken pedig 6-7-szeres túljelentkezés.

2021. ápr. 28. 22:41
 2/6 anonim ***** válasza:

Régen többen voltak, csak sokan kiöregedtek és sokan elmennek külföldre. Többszörösét megtudták keresni, mint 10 éve itthon, sokan elmentek, kevesen maradtak.

Mára nem lett sok új ember a piacon és jobbnál jobb fizukkal próbálják hazacsábítani az embereket vagy a munkaerő piacra belépőket megtartani. (Kisebb-nagyobb eséllyel)

Itt sajnos észre lehetett volna venni, hogy hatalmas kivándorlás lesz, ha az ember kint ugyanezért a munkáért többet kap….

2021. ápr. 28. 23:16
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Az, hogy jól fizet, még nem elég. Egy szakács sokat dolgozik, nyáron kb. 50 fokban, télen csak 40-ben, nincs egyben a munkanapja... szóval szar meló az.
2021. ápr. 28. 23:44
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Akik fizika munkával szeretnének jó pénzt keresni, azok közül sokan nem tesznek érte és nem tanulnak ki semmilyen jól fizető szakmát.

Akik tanulnának és úgy szeretnének jó pénzt keresni, azok pedig nem szeretnének fizikai munkát végezni.

Ui:

-Amúgy az egyáltalán nem igaz, hogy az egyetem nem éri meg, mert náluk van a legkevesebb munkanélküli. Persze az más kérdés, hogy sokan nem a szakmájukbaan helyezkednek el és feleslegesen tanultak róla annyi ideig, de sokkal "életképesebbek" lesznek a mumkaerő piacon, mint egy nem diplomás, ezért inkább őket veszik majd fel. TUDOM vannak kivételek, meg nagyon is tudom, mennyi idióta diplomás van, de attól független sok munkakörbe egy diplomás jobban megéri a cégeknek, mert jobb soft skillekkel rendelkezik majd, mint egy nem diplomás.

2021. ápr. 29. 08:40
 5/6 anonim ***** válasza:
Igen, tudom hogy van ahol szívesebben látják a diplomást, de például a szociológusok fele kutató a másik fele pedig bolti eladó, úgyhogy nagy a szakadék és ha csak fele ennyi ember diplomázna, akkor mindenki végezhetné azt, amiért tanult.
2021. ápr. 29. 09:01
 6/6 anonim válasza:
Mert nincs jó oktatás. Én az övegesbe jártam tanulni villanyszerelőnek érettségi után de elmaradtak az órák meg miegymás. Gyakorlat alig volt pedig egy villanyszerelőhöz sok gyakorlat kell. Az egyetemeknél van rendes oktatás csak valóban túlképzés van de ha azt a színvonalat hozná egy szakképző iskola akkor mem lenne az hogy mindenki diplomás akar lenni.
2021. máj. 14. 15:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!