Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Orvosi egyetem hátrányos...

Orvosi egyetem hátrányos helyzettel, szülői támogatás nélkül?

Figyelt kérdés

Van itt valaki, aki szülői támogatás nélkül végezte/végzi az orvosi egyetemet?

Odáig renben van, hogy bekerülök államira, de hogyan tovább?

Miből/hol éltetek az egyetem alatt?

Milyen lehetőségek vannak?

2021. ápr. 28. 09:36
 1/6 anonim ***** válasza:
84%

Az unokahúgom így végezte el az orvosit.

Olyan jól (rengeteget) tanult, hogy mindig a maximum ösztöndíjat megkapta, emellett hétvégéken pincérkedett, és semmire nem költött, ami nem életfontosságú.

Három másik lánnyal közösen bérletek egy lakást, így aránylag olcsó volt.

2021. ápr. 28. 09:47
 2/6 anonim ***** válasza:
92%

Kollégiumba nagy valószínűséggel felvesznek ha valóban hátrányos a helyzeted. Az ilyen 15-30 ezer körül van, ami egy albérlethez képest szinte semmi. A könyvek és a felszerelés drágák, de pl használt Sobottát már egész jó áron találsz, és 3 évig biztosan folyamatosan jelen lesz az egyetemi tananyagban, úgyhogy megéri (egy új könyv olyan 40 ezer ft, használtan 10-15 körül már lehet találni, kérdéses hogy milyen állapotban)

Hátrányos helyzetűeknek van támogatás is, ami nem sok, de a kollégiumot tudnád fedezni belőle. Ezt nem feltétlenül az egyetem biztosítja, rengeteg civil szervezet van, akik meghirdetnek ilyeneket. Az egyedüli kiadásod ami állandóan jelen lesz az az étel és a koli, ha nyáron diákmunkázol akkor össze tudsz gyűjteni annyit, hogy fedje egy évre, de mindenre van megoldás. Az első 3 évben dolgozni nem fogsz tudni a suli mellett, de nyáron ha nyaranta tényleg gyűjtesz és nem szórod a pénzt, akkor sikerülni fog.

A lényeg, hogy biztos legyél abban, hogy ezt szeretnéd csinálni, mert ha időközben otthagyod az egyetemet akkor rengeteg pénzt kell visszafizess.

2021. ápr. 28. 09:47
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Könyvtárban nem kell venni könyveket, ha valamj mégis nagyon szükséges, sokaknak megvan pdf-ben vagy sote piacon megtudod szerezni olcsóbban. Szociális és tanulmányi ösztöndíj segít, utóbbihoz neked kell kicsit hajtani, előbbit szociális helyzetből adják.

Ha nem pesti vagy, akkor van koli, nem olyan nehéz bekerülni. Ha nagyon kell, akkor eltudsz vállalni alkalmi/beugrós munkákat, igaz nem fix bevétel, de mivel te se érsz rá annyira, így bőven jobb mint a semmi. Vizsgaidőszak alatt én próbálok hamar letudni mindent és utána minél többet dolgozni, hogy a következő időre picivel több legyen, nagyon gondosan osztom be a pénzem. Ha tudsz, akkor javaslom, hogy most nyáron is dolgozz valamit, nem kell elkölteni mindent azonnal, próbáld megtalálni az egyensúlyt, hogy mikor mennyi a max.

Számíts arra, hogy első félév kicsit húzós. Kellenek vizsgálatok, amire időt kell szánnod, ott próbálják a legtöbb könvyet “ezt mindenféleképpen vedd meg” címmel bemutatni, ami olyan, arra keress rá, hátha van olcsóbban mint pl medicina, érdemes felsőbbévest kérdezni, hogy mennyire szükséges az adott könyv.

Nem kell stresszelned magad, hidd el, nem mindenki csilivili villából jön ide, jópáran vannak akiknek azért otthon is meg kell küzdeniük mindennel és mindenkivel, nem csak a suli van. Én azt vettem észre, hogyha nem feszülsz emiatt, akkor senkit nem fog érdekelni, találsz olyanokat, akik bőven letojják, hogy neked könyvtárból kölcsönzött vagy teljesen új könyveid vannak, nem érdekli őket hogyan élsz, csak hogy milyen ember vagy.

2021. ápr. 28. 09:51
 4/6 anonim ***** válasza:
60%
Jelentkezz vidékre, már olcsóbb az élet, mint Budapesten. Szegeden a koli 9300.
2021. ápr. 28. 13:03
 5/6 anonim ***** válasza:
53%

Akik lepontoztak, mi bajotok van? 😌 Mármint tényleg érdekel, hogy mi kivetnivalót találtatok a válaszomban.

2021. ápr. 28. 17:08
 6/6 anonim ***** válasza:
56%
Én egyetértek az utolsóval. Pécsen is 10.000-15.000 havonta a koli és sokkal jobbak , mint a Sotes. Bérlet sem kell, mert gyalog és biciklivel minden elérhető .
2021. ápr. 30. 09:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!