Ha nincs OKJ, akkor, hogy lehetne munka mellett szakmát (elsősorban építőipari szakmát) tanulni?
Olvastam, hogy nincs már OKJ, hanem helyette ilyen "iskola rendszerű" oktatás van (esetleg valaki ennek a gazdasági/politikai okát leírhatná, majd lábjegyzetben,
vagy levélben, ha megkérem, mert nem a kérdéshez tartozik).
Szóval tavaly még voltak OKJ-s képzések és akkor nem volt elég pénzem és nem tudtam beiratkozni. Most már nem gond a pénz, csak OKJ-re már nem lehet becsatlakozni, még itt
Pesten sem.
Mik a kilátások szerintetek?
Ezen a két linken bővebben is utánaolvashatsz, ha jól tudom már indultak és folyamatosan indulnak a képzések.
Maga a felnőttképzési rendszer megmarad, csak átalakul, a hivatalos álláspont az, hogy 1993 óta OKJ-s rendszer van, ami mára átláthatatlan lett a rengeteg féle szakképesítéssel. A mostani rendszerben vannak dolgok, amiket már csak szakképző intézményben (régi szakközép) lehet tanulni éveken keresztül. Az évek során a rendszer átláthatatlan lett, a szakképesítésről nem minden esetben lehetett biztosra mondani, hogy ki szakember és ki nem illetve a képzések ugyan olyan minősítést adtak, de közel sem volt megegyező azok minősége. Ez egy jobban ellenőrzött rendszer lesz (reméljük).
Rendben van. Köszönöm a segítséget.
Jó ötlet a németektől másolni, azonban, ha balkáni mechanizmusok mozgatják a rendszert megette a fene az egészet.
A lényeg, hogy a haladás irányába lépjünk.
Köszönöm. Megnézem a linkeket.
Egyetértek az elsővel, megmarad az OKJ típusú felnőttképzés, csak sok OKJ szak kiesik.
Alapvetően a német rendszer lényege, hogy mindenki sokkal többet tanul hagyományos iskolarendszerben, rengeteg gyakorlati órával.
Az előnye a sok gyakorlati tudás, a hátránya, hogy baromira megnehezíti azok dolgát, akik gyorsan, 1-1,5 év alatt átképeznék magukat.
Azaz a rendszer rugalmatlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!