Plágium: egyetemeken ez hogy szokás?
Ha egy doktorandusznál 2 esetben plágiumot vettem észre, van értelme azt jelenteni? 2 olyan cikke van, amit 2 helyre is publikált. Az egyik esetben az egyik egy konferenciakötetben jelent meg, a másik pedig egy folyóiratban. A címük persze nem egyezik meg. A folyóiratban megjelent cikk megegyezik a konferenciakötetben megjelent cikk első hét oldalával, a folyóiratban a többi oldal nem szerepel. Persze minimális változtatások vannak benne (például egy bekezdéshez a folyóiratban odatesz egy mondatot, ami a konferenciakötetben nem szerepel, esetleg 2-3 alkalommal), de amúgy tényleg ugyanaz. A másik esetben pedig ugyanaz a tanulmány 2 különböző folyóiratban jelent meg és szóról szóra ugyanaz, csak nyilván a címe más.
Ez szabályellenes? Van értelme jelenteni valahol? Mi lenne a következménye? Nem lenne következménye?
Én nem doktorandusz vagyok, én csak idén szeretnék jelentkezni doktorira, de kissé felháborítónak tartom, hogy egy doktorandusznak szabad ezt, hogy 2 alkalommal is megjelentet valamit, ami már máshol megjelent.
Ismerek olyan tanszéket, ahol alapszakos hallgatókat is majdnem megbuktatnak plágiumért, egy doktorandusz miért enged meg mindent magának? És az egyik folyóirat, ahol publikálta a már máshol teljesen ugyanúgy megjelent cikket, például nem szokta engedni, hogy ugyanabba a számba egy szerző két cikket küldjön, akkor se ha különböző téma lenne. Legalábbis pár éve ezt csinálják. Akkor ha ugyanaz a szerző nem küldhet be 2 különböző, nem önplagizált, normálisan megírt cikket, akkor azt miért kellene elnézni, hogy egy olyat küld be valaki, ami már máshol teljesen úgy megjelent? Ráadásul még idézte is valaki valahol, szóval nem elég, hogy lusta lett volna új cikket írni, vagy más publikálatlan cikket beküldeni, még idézője is lett. Kevés munkával szerzett sokkal több hasznot.
Gondolom ez nem olyan súlyos mintha le se lenne valami hivatkozva, hiszen úgymond önplágium, de akkor is arról van szó, hogy kevesebb munkával több eredménye született.
Az tény, hogy az MTMT-ben és egyéb publikációs adatbázisokban egyszer szerepel mindkét tanulmány, de akkor is megjelentette 2x, elvileg szerintem ilyet nem lehetne.
Mit tennének ha jelenteném és rám nézve lenne-e következménye?
Megtudná az említett doktorandusz, hogy én voltam?
Kizárnának a doktori felvételiből emiatt?
Esetleg célszerűbb a folyóirat felé jelenteni, ahova beküldött valamit, ami már publikálva volt? Szerintem a folyóiratoknak nincs ideje még ezzel is foglalkozni, hogy ha valaki beküld valamit, akkor ellenőrizzék, hogy máshol megjelent-e, meg szerintem eszükbe se jut.
Az említett személy már elvileg nem doktorandusz, mert abszolvált és nincs folyamatban fokozat neki, de a doktorandusz évei alatt csinálta ezeket a dolgokat. Én legszívesebben jelenteném ezt valahol, mert cseppet sem tartom fairnek más doktoranduszokkal meg egyetemistákkal szemben, akkor is ha MTMT-ben csak egyszer van a cikk feltüntetve.
Olvasd el a plágiumra vonatkozó előírásokat, és az alapján értékeld, mert lehet, hogy az illető nagyon nem illő, de nem szabályellenes dolgot tett.
Ha tényleg vétett az illető (az ilyent nem lehet véletlenül tenni) és ha névtelenül meg tudod tenni az észrevételedet, akkor tedd meg, mert ne jusson érdemtelenül előnyhöz.
A névtelenséget azért javaslom, mert teljesen tiszta estben is megütheted a bokádat. Nem plágiumbotrány, hanem csak valami sokkal kisebb dolog történt Mezei Fernccel. Mezei Ferenc kérdezett rá valami indoklásra Kroó Norbert (nagy)doktori(?) védése közben. Kroó érve (asszem nem is ott helyben, hanem későbbi értékelés során) megdőlt. Kroó ettől függetlenül nem közepessel sikeresen ledoktorált, de Mezei azóta is vörös posztó neki. Szóval, járj el nagyon óvatosan!
Miért ne tehette volna meg? Több ilyennel is találkoztam szakemberek esetében (régészet).
A frusztráltságod ne ebben éld ki totál hülyeségeket írsz
Szerezz életet kérdező.
Komolyan megfordul a fejemben, hogy vajon egy magadfajta hogy jutott oda, hogy egyáltalán PhD-ra jelentkezhessen.
Írtál itt egy teljes regényt ezerfelé ragozva, egy olyan dologról amiben semmi kivetnivaló sincs, illetve nem is tudod a dolgok hátterét.
Helyedben szégyenemben törölném ezt a kérdést a feltett kérdések listájából.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!