Miért tölt be az irodalom a közoktatásban olyan fontos szerepet?
Miért kötelező tantárgy érettségin az irodalom? Miért annyira fontos, hogy ennyire mélységében tanuljuk, tanítják az irodalmat a közoktatásban? Mi az, ami az embernek, társadalomnak, világnak az irodalom olyan szinten hozzáad, ami ennyire elsőrendű tantárgynak, tudománynak minősíti? 40 éves vagyok, felsőfokú végzettséggel, 15 éve dolgozom, láttam sok mindent, dolgoztam többféle munkakörben, de sehol, a legkisebb mértékben sem tapasztaltam, vált hasznomra, vitt előrébb amit az irodalomról tanultam, tanítottak. De másnak sem akiket ismerek. Senkitől nem hallottam még, hogy igen, az irodalom ebben meg abban hasznomra volt, előrébb vitt, emlékeztem erre meg arra, segített az életben boldogulni.
Ha ilyen sok embernek nincs hasznára valami, nem kell az életéhez, akkor annak nem szabadna akkora súllyal szerepelnie a közoktatásban, mint amennyivel jelenleg bír.
Tanítsák, rendben van, de milyen alapon lehet a matematikával egy szinten egyáltalán említeni? Megkövetelni, hogy tudjuk a költők, írók születési helyét, idejét, műveit, elemezzük, gondolkodjunk a fejükkel? Azért mert írt 100 vagy 1000 verset vagy X regényt? És akkor mivan? Ha nem írta volna akkor is ugyanúgy ment volna tovább az élet. Semmit olyat nem tettek, ami az emberek életét jobbá, könnyebbé, egészségesebbé, fejletebbé tette volna.
"Szöveget érteni és értelmezni meg lehet tanulni más tantárgyakból is, nincs az irodalomnak ilyen kizárólagos hatása az agyi fejlődésre."
Egyébként ez sem igaz. Mivel az irodalmi szövegek sokkal komplexebb nyelven íródnak, mint a tudományos szövegek. Például megnézem, hogy sajátítja el valaki egy mérnöki szövegből az irónia megértését. Lassan ott tart a szövegértés romlása, hogy ki kell rakni külön egy írásba vagy videóba, hogy irónia, különben a fél olvasó- vagy nézőtábor komolyan veszi.
A nyelv tele van indirekt közlésekkel, többrétegű jelentéstartamokkal, sorok között olvasandó üzenettel, asszociatív közlésekkel stb. Egy reáltudományi szövegből ezek ki vannak gyomlálva, mivel a cél az objektivitás, az egyértelműség és a félreértések elkerülése. De a köznapi nyelvben jelen vannak, megfelelő alkalmazásuk felismerése pedig az intelligencia detektálásának fontos eszköze (például alacsonyabb intelligenciájú emberek mellőzik az ironikus humort és nem is értik).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!