Egy pszichológus milyen szinten és hogy kap doktori címet?
Elvégez egy PhD-t egyetem után, akkor doktorija lesz, bármiből.
Az orvosi meg a jogi egyetem után PhD nélkül is dr lesz.
"Sosem volt világos, ha valaki iskola nélkül tesz egy olyan kutatást (pl. tegyük fel, még ilyen szakág eddig nem volt vagy nem volt bizonyítható eddig) akkor azért kaphat akkor PhD-t?"
nem, iskola nélkül nem tudsz PhD-zni, tahóváriaknak nem jár a doktori cím, hiába sóvárognak utána. A legegyszerűbben úgy tudsz _legálisan_ dr-t szerezni a neved elé, ha a jogi egyetemet végzed el; ők simán a diplomához kapják. Meg az orvosok és a gyógyszerészek is.
Illetve ennek a szélütött szerencsétlen prolinak az "akadémiáján" vásárolhatsz magadnak "parabolikus doktori" címet, amit persze senki sem fog elismerni, és a hatóságok is egyre inkább rámozdulnak végre erre a csalásra:
Lásd még: [link]
#5 Ez most komolyan azt hirdeti, hogy 250 000 forintért megengedi, hogy doktornak hívd magad? :O
(Én feleennyiért megengedem azt is, hogy grófnak hívd magad, a királyért kicsit többet kell fizetni.)
Egyes foglalkozások un. foglalkozásdoktori címet kapnak Magyarországon egyből a mesterképzés után: állatorvos, fogorvos, általános orvos, gyógyszerész, jogász, államigazgatás.
A többiek az egyetemi mesterképzés után, újabb 3 év tanulással + disszertáció megírásával szerezhetnek rendes doktori fokozatot, un. PhD-t. (A fenti foglalkozások is szerezhetnek ilyet.)
A pszichológus PhD-sek a pszichológia doktori iskola elvégzésével szerezhetnek doktori fokozatot.
Tehát a képzés struktúrája a pszichológusok esetében így néz ki:
Viselkedéstudomány BA (3 év)
Pszichológia MA (2 év, csak ekkor leszel pszichológus)
Klinikai szakképzés (nem kötelező, 3 év)
Doktori iskola (nem kötelező, 3 év)
Igazságtalan, hogy a pszichológusok nem kapnak foglalkozásdoktori címet, de a foglalkozásdoktori címekkel amúgy se foglalkozik senki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!