Mely egyetemi szakok adnak az oklevéllel együtt doktori címet is?
Hát most megnéztem az összes publikációmat, meg prezentációmat, egyben se szerepel a dr. meg prof. társszerzőimnél ilyesmi.
Lehet, hogy azért beszélünk el egymás mellett, mert ez reál terület, és angol nyelvű publikációk.
Mindenhol érdemes használni a doktori címed ha már megvan.. Kicsit szégyen, de mindenhol előnyt ad.
Hogy példát is említsek egy jelentéktelen helyzetben is, szem és fültanúja voltam a következőknek.
Okmányirodában ültem vagy egy órát soromra várva, az ügyintéző hölgyike addig lezavart pár ügyfelet közvetlen mellettem lévő asztalkájában, végig flegma fenhangon, ami olyan idegesítően lekezelőnek tűnt, hogyha velem beszélne így, el is hajtanám, hogy egy bruttó 140 ezres mihaszna ügyintéző mi jogon beszél így bárkivel is. Csodálom hogy nem szólták meg az érintettek.
Majd jött a következő ügyfél, aki egyébként abszolút nem tűnt értelmiséginek öltözködés és kinézet szempontjából. Köszönés nélkül ráförmedt az ügyfélre, hogy miben segíthetek, szintén idegpusztítóan flegma stílussal. Majd pár sor flegmulás után ahogy az ügyfél elmagyarázta miért is jött, következett az adatfelvétel..
-Neve?
-dr. Kovács Ilona (fiktív név)
Azonnal fordulatot vett az ügyintéző hölgyike, hang felment 2 oktávval: Jajj, máris nézem akkor, intézem. Szóval akkor ez lesz az ügyfélkapu regisztráció menete, kap egy borítékot, tessék szíves elvenni, otthon megnézi az emailt és a kóddal regisztrál. SŐT!!! tUdJa mIt!? Ha van önnél készülék, megcsinálom magának, megvárjuk azt a 20 percet míg jön a jelszó stb stb stb..
Volt az ügyfélnek gondja az email belépéssel is, mobilszám igazolással is, de az ügyintézőnek a korábbi stílusa annyira bántotta a lelkiismeretét, hogy mindent megoldott neki, vagy 40 percen át. (Egy 5 perces dolog lenne ez amúgy, kiad boríték, dokumentál, viszlát. Még a stand is csak álló volt, nen leülős)
Rémes, de ez van. Egyébként sok helyen nem használják a személyikben a Dr title-t külföldön, csak nyilván egyetemen, rendelőben, vagy ahol szokás, de nem hivatalosan van így a nevük. Ügyvédeket például egyáltalán nem értem, de hisz rájuk hivatkozva: mEg tAnUlTuNk eÉrTeE!
Ennyi erővel én nem tanultam meg a kiberbiztonsági és digitális kriminalisztika BSc hons + MSc-mért Angliában? Fogorvos is sok van ahol még rendelőben sincs kiírva a neve..
Magyarországon olyan nagy felhajtás ez csak. De ha már megvan, tedd hivatalossá, claim-eld be a badge-ot.
Mondjuk nyilván nem fair a PhD-t végzettekkel szemben, hogy sokan mesterképzéssel is megkapják ugyanazt a címet, de más mesterszakot végzett személyek meg nem is álmodhatnak róla. Jó, nyilván a foglalkozásdoktori mint a rendes orvosok kivételek, de mindenki másnak felesleg.
@11 Én is reálos vagyok.
Igazad van, azokban a cikkekben, amikben még régebben voltam társszerző, valamiért kiírta a már PhD-s főszerző a dr.-t, gondolom hogy demonstrálja ezzel is, hogy ő a nagyobb király...
Ezt nem nagyon szoktam nézegetni, de most megnéztem a pubmed főoldalán lévő legfrissebb publikációkat, egyikben sem volt kiírva.
A foglalkozásdoktori cím jelölése dr. a név előtt (orvos, jogász, stb. az egyetem elvégzése után), míg a PhD vagy DLA (doktori fokozat a művészeti ágazatokban) fokozat megszerzése után a nagybetűs Dr. használható. (Orvos is lehet nagybetűs, ha elvégezte a PhD képzést is.)
A legegyszerűbb mód egyébként talán megházasodni egy doktori címet viselővel, és felvenni a nevét. Így is lehet. ;)
Csak be kell válallni, a jogi keretek a férfiak előtt is nyitva állnak. Lehet mérlegelni, mi a fontosabb. ;)
(Persze csak viccelek, nyilván ez nem egy doktori cím, és bocsi, hogy eltértem a tárgytól.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!