Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Jogász szakot érdemes elvégezni?

Jogász szakot érdemes elvégezni?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő. Másodéves igazságügyi igazgatási szakos hallgató vagyok. Azért mentem erre a szakra, mert érdekel a jog, de nem akartam elsőre bevállalni a jogászt, meg ez a szak is olyan gyakorlatias szaknak tűnt, ami önmagában hasznos lehet bíróságon, rendőrségen, közigazgatási intézményekben. Csak itt olvasom a kérdéseket, meg gyakorlatban is kezdem átlátni a dolgokat, hogy ezzel nem olyan egyszerű jó állást találni, meg mindig ilyen másodrangú kis gépszerű ügyintéző munkakört lehet betölteni.

Ezért gondoltam, hogy ezután el kellene végezni a jogászt. Akkor 3 éves lenne elvileg, nem tudom gyakorlatban ez hogy néz ki, de pl. én itt tanultam Bünterőjogot, polgárjogot, büntető eljárásjogot, polgári eljárásjogot 2 félévben, munkajogot és közigazgatási jogot pedig 1 félévben. Elvileg ezeket beszámítanák.

Megérné szerintetek még 3 év ezután a 3 éves szak után jogásznak, vagy inkább egy teljesen másik 3 éves alapszak, hogy 2 területen is legyen egy diplomám?

A jogásznak amúgy mik a buktatói? Ha az első éves Római jog 1-2-t, latin 1-2, Magyar és egyetemes Alkotmánytörténetet sikeresen teljesítem, akkor onnantól nincs buktatója?

Ti mit tennétek ilyen helyzetben?

2021. márc. 11. 10:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
39%
Szerintem inkább egy gazdasági szakot végezz el. Könnyebb is, jobban megéri sokkal, és több lehetőséget biztosít.
2021. márc. 11. 10:19
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a Pázmányon, csak egy évet rövidítenek az ötből. Mivel egyszerre van a Római jog és a polgári jog (a mintatanterv szerint), ezért nekem nem igazán tűnik reálisnak, hogy valaki így 4év alatt befejezze, de ez az én meglátásom. Nézd meg a mintatanterveket esetleg, mérlegelj. Nálunk nagy buktató szokott lenni a jogelmélet 1-2. Valamiért hihetetlenül komolyan veszik az oktatók, sajnos nem egy ismerősöm van, aki emiatt évet csúszott. (Nincs lehetőség ebből a két tárgyból ev-re, csak a következő évben lehet felvenni.) Illetve, még a munkajogot szokták emlegetni. A munkajog 2-t elfogadják nektek, de ezzel is szoktak sokan csúszni, akik igig-ről jöttek.
2021. márc. 11. 10:31
 3/11 A kérdező kommentje:
Na ezaz, hogy nálunk az egyetem navyon áítja, hogy 3 év a jogász, ha igazságügyi után végezzük, de én sem értem, mert eleve én is tanultam jögtörténetet, de azt nem fogajda el pl. Magyar alkotmánytörténetnél, meg pitikatudományok is nekünk egy félév, ott meg 2. Illetve vannak még ilyenek, egyedül a jogi tárgyak egyeznek teljesen, annyi, hogy egy félévvel kevesebb, mint jogászon, mert ott talán büntetőjog meg polgári jog is van 3. is, itt meg kettő. Munkajog viszont nekünk egy van, azt nem is néztem jogászoknál hány félév.
2021. márc. 11. 10:42
 4/11 A kérdező kommentje:
*nagyon állítja
2021. márc. 11. 10:42
 5/11 anonim ***** válasza:
90%
Munkajog 2 félév, Pj 7félév, büntetőjog 4 félév, de nézd át a mintatanterveket.
2021. márc. 11. 10:53
 6/11 A kérdező kommentje:
PJ 7 félév? Én megnéztem a miénket, átnézem akkornmegint, mert nekem tényleg csak 3 félév rémlik mindből.
2021. márc. 11. 10:56
 7/11 A kérdező kommentje:
Megnéztem, 4 PJ és 4 BJ van nálunk a jogászoknál.
2021. márc. 11. 10:59
 8/11 anonim ***** válasza:
A sima osztatlan jogászoknál? Melyik egyetem?
2021. márc. 11. 11:05
 9/11 anonim ***** válasza:
Esetleg Kereskedelmi jog-ként lehet benne- de az már csak a korábbi tantervekben van így megnevezve -legalábbis nálunk.
2021. márc. 11. 11:07
 10/11 A kérdező kommentje:

Debrecen.

[link]

Ez a mintatanterv.

2021. márc. 11. 12:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!