Hogyan lehet megmondani, hogy egy atomnak mekkora lehet minimum és maximum az oxidációs száma?
Pl. a nitrogénnek tudom, hogy -3 és +5 közott van? Ezt miből lehet megmondani? Továbba, hogy egy vegyület mikor oxidáló, vagy reduláló hatásu? A tanárunk sajnos nem nagyon magyarázta el jól ezt a részt.
Én úyg értelmeztem, ha pl a nitrogén oxidációs száma +4 egy vegyületben (max a +5) akkor még tud redukálni.
Előre is köszönöm :)
Amikor az elem elérte a maximális oxidációs számát (pl. ebben az esetben +5 a nitrogéné), akkor ő gyakorlatban csak redukálódni tud, vagyis oxidálja a párját. Ugyanígy, ha legkisebb oxidációs számmal rendelkezik, akkor jó redukálószer, mert ő könnyen oxidálódik.
Azt, hogy melyik a legkisebb és legnagyobb oxidációs száma, azt meg kell tanulni, de sokat segít, ha az adott elem vegyületeihez kötöd, például salétromsav (+5), ammónia (-3).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!