Egy közgazdasági alapszak tényleg többet ér, mint egy jogász végzettség?
Én írtam azt a kommentet, amire utalsz. Tegyük rendbe a dolgokat. Egyrészt, nem írtam olyat, hogy minden jogász munkanélküli, és olyat sem, hogy a közgazdászokért már egyetemi éveik alatt kapkodnak, bár utóbbi Budapesten igaz. Másrészt, a kérdés nem a általánosságban a közgazdász szakokra utalt, hanem kifejezetten az alkalmazott közgazdaságtan alapszakra.
Most térjünk rá a kérdésedre is. A jogászok között hatalmas a túlképzés, ami miatt nehezebb elhelyezkedni ilyen végzettséggel és a fizetések is alacsonyak, míg a közgazdaságtannal (ne keverjük ide a közgazdásznak hívott gazdálkodástudományokat) foglalkozókból kifejezetten nagy hiány van. Az egész országban összesen egy egyetem (Corvinus) két szakán képeznek erre a területre embereket, amelyekből egyik az alkalmazott közgazdaságtan, pedig elég nagy a piaci igény az ilyen szakemberekre. Az már csak plusz, hogy az AK-n végzettek el tudnak helyezkedni más gazdasági területeken is.
Nem nevezhető mérvadónak, de ebben az esetben összehasonlításnak jó a felvi pályakövető rendszere. Az alkalmazott közgazdaságtan alapszakon végzettek várható fizetése kb. 150 000 Ft bruttóval több, mint a jogász osztatlanol végzetteké, ráadásul hamarabb is találnak munkát. Ez a leírtakat támasztja alá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!